Četvrtak, 24. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Nusretu draže jagode i maline u BiH nego život u Danskoj (FOTO)

Preuzmite sliku

Nusret Nuspahić cijeli svoj život nije ništa drugo radio osim bavljenja poljoprivredom.

Kroz svoj radni vijek uzgajao je brojne povrtlarske kulture. Rat ga je prisilio da se na neko vrijeme skrasi u Danskoj.

Tu su mu se djeca školovala, tri kćeri i jedan sin koji je čak završio dva magisterija i radi kao kapetan broda. Djeca su ostala u Danskoj, samo jedna kćerka se udala u Bugojno pa mu je najbliže i priskoči kada mu je potrebna pomoć.

O svom životu Nusret kaže: “Sedam godina sam proveo u Danskoj. Nostalgija me stalno proganjala. Jednostavno, nisam mogao više i vratio sam se u svoje mjesto. Volim slobodu i da se osjećam slobodno kao ptica. Tamo to nisam imao. Moja sloboda je ovdje.”

Nakon što se vratio u Duge Nusret je započeo ponovno s poljoprivredom. Nabavio je vlastitim sredstvima plastenik te je u njemu uzgajao različite rasade i povrtlarske kulture, a onda se orjentirao na uzgoj jagoda, piše portal ramski-vjesnik.ba.

“Samo jedan plastenik ima oko 400 m2 i još sam posadio oko dva duluma malina, oko 2000 sadnica sorte mikera i vilameta. Uglavnom to radim sam uz podršku porodice i uzimam ponekad radnike. Teško je naći poštena radnika. Evo iz ovog plastenika ovdje očekujem prinos jagoda od oko tonu i pol. Cijena je zadovoljavajuća i bila je 7 KM za kg, a sada smo je spustili na 6 KM. Jagodu beremo već od početka četvrtog mjeseca i bit će je do kraja petog mjeseca. Sve je maloprodaja i to na pijaci ovdje u Prozoru ponedjeljkom, srijedom u Gornjem Vakufu-Uskoplju, petkom u Bugojnu. Sve se uvijek proda.”

 • Taj svoj rad potvrdio je kvalitetno opremljenim plastenikom gdje je izvršena potpuna zaštita jagoda, a navodnjavanje je urađeno i po zemlji i visinsko kroz male rasprskivače.

  U toj izradi plastenika pomogao mu je sin koji živi u Danskoj. Sve što je urađeno, stvoreno je vlastitim sredstvima.

  “Nisam član nijedne partije i svojoj djeci sam rekao da je najvažnije imati čist obraz i biti čovjek. Svi vidimo da je pogrešna politika države i da se o mladima ne vodi računa. Kada bi se malo bolje o njima povelo računa, ja vjerujem da bi bilo puno njih koji bi se vratili i ne bi odlazili odavde. Ne mora biti podrške, ali neka ga barem niko ne zeza.”

  Bistra rječica Krupić teče uz sami nasad Nusretovih malina, jedan mali dio vode prolazi kroz plantažu. Takav prostor i malinjak se može samo poželjeti.

 • “Očekivao sam barem četiri do četiri i pol tone malina, ali eto, mraz je učino svoje. Bit će popravke ako bi sada vrijeme bilo dobro i može se očekivati jedno tri i pol tone.”

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , , ,