Srijeda, 12. Juna 2024.
Tuzlanski.ba logo

Nura Begović za Tuzlanski.ba: Ne vjerujem da će doći do nekog incidenta, ali ne razumijem šta će u Srebrenici oklopna vozila?

Preuzmite sliku

Generalna skupština Ujedinjenih naroda danas će glasati o prijedlogu da se 11. juli proglasi “Međunarodnim danom sjećanja i obilježavanja genocida 1995. godine u Srebrenici”. Istovremeno, u Srebrenici se održava sjednica Vlade RS -a, a na ulicama su od jutros primjetna oklopna vozila sa velikim brojem policajaca. 

O značaju usvajanja Rezolucije o genocidu u Srebrenici, ali i današnjem stanju u ovoj opštini za Tuzlanski.ba govorila je Nura Begović, predsjednica Udruženja Žene Srebrenice.

”Rezolucija će značiti mnogo. Konačno da svijet donese tu pravičnu odluku. Da se lakše ide ka miru, ka boljoj budućnosti. Mislim da je dobro i za preživjele žrtve i za suživot, da se nešto poboljša, da ratni zločinci moraju odgovarati. I najvažnije od svega, da se ne minimiziraju žrtve, da bude pravda zadovoljena.”, kazala je Nura.

Osvrnula se i na današnju situaciju u Srebrenici. Primjetan je, priča nam, veliki broj policije, oklopnih vozila, a atmosfera nije nimalo ugodna.

”Sramno je ovo što baš danas održavaju sjednicu, predvodi je Dodik. Ne vjerujem da će doći do nekog incidenta, ali nije lijepo, šta će ovdje oklopna vozila, ne znam koga čuvaju i od koga da čuvaju? Možda jedino da se spusti koji medvjed iz šume ili lisica, divlje životinje, jer u Srebrenici nema žive duše, a oni dolaze sa oklopnim vozilima. Ljudi su ovdje već isprepadani od prošlosti koja je bila krvava, koja je bila pogubna. Strašno, napeta atmosfera.”, objašnjava Nura.

Vezano | Suljagić: Policijski punkt, kombi pun žandarmerije 300 metara od moje kuće, mi sad treba da se prepadnemo 

Predstavnici vlasti u Srebrenici zajedno sa Miloradom Dodikom na ovaj način, kaže Nura, najvjerovatnije žele još jednom iskazati svoje nezadovoljstvo zbog Rezolucije o genocidu, no, ”niko više nikada ne može osporiti da je u Srebrenici počinjen genocid”, zaključuje naša sagovornica.

Glasanje o Rezoluciji o genocidu zakazano je za danas u 16 sati. (Tuzlanski.ba)

 

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje