Srijeda, 10. Avgusta 2022.
Tuzlanski.ba logo

Novi Zakon o javnom okupljanju u TK: Udaljenost građana od institucije po procjeni policijskog organa (VIDEO)

Preuzmite sliku

Skupština Tuzlanskog kantona usvojila na jučerašnjoj sjednici Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o javnom okupljanju.

Osnovni razlozi za izmjene postojećeg zakona su da se pojedine odredbe jasnije i preciznije regulišu, kako bi se olakšao rad policijskih službenika, izjavio je ministar unutrašnjih poslova TK-a Husein Topčagić.

Topčagić ističe da izmjene i dopune nisu obimne, te da se odnose samo na nekoliko članova koja reguliraju mirna okupljanja građana, kako bi se jasnije definirale pojedinosti kada su u pitanju takve vrste okupljanja.

Naglasio je da su po novom Zakonu obavezna prijavljivanja mirnih okupljanja, dok će nenajavljena biti regulirana prema Zakonu. Smatra da novi Zakon o javnom okupljanju doprinosi efikasnijem, boljem i kvalitetnijem radu policijskih službenika na terenu.

Nakon danas održane 11. redovne sjednice Vlade Tuzlanskog kantona ministar unutrašnjih poslova TK-a Husein Topčagić na press konferenciji pojasio je sve detalje oko dopuna Zakona o javnom okupljanju.

Novinare je najviše zanimalo hoće li ubuduće udaljenost građana koji se javno okupljaju biti minimalno 500 metara od zgrade određene institucije jer se tako špekulisalo i kakve će biti sankcije za one koji ne budu poštivali odredbe ovog zakona.

Građani koji se ubuduće budu javno okupljali od zgrada institucija biće udaljeni po procjeni policijskog organa u odnosu na sigurnosnu procjenu u datom trenutku, a to može biti između 10 i 1.500 metara” – glasio je odgovor ministra unutrašnjih poslova TK-a Huseina Topčagića.

Podsjećamo, javna okupljanja po novom Zakonu biće moguća samo u periodu od 8 do 22 sata. Opširnije pogledajte u video prilogu članka. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje