Utorak, 28. Juna 2022.
Tuzlanski.ba logo

Novalić: Niko nikome ne može zabraniti da danas nosi ovu bijelu traku

Preuzmite sliku

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić odao je danas počast ubijenim Prijedorčanima i položio ružu na mjesto na kojem bi trebao biti izgrađen spomenik ubijenoj djeci Prijedora, obilježavajući na taj način “Dan bijelih traka – 31. maj”.

– Najmanje što se danas može učiniti je biti ovdje i iskazati pijetet prema žrtvama najsvirepijih ratnih zločina. Mislili smo nakon Drugog svjetskog rata da se više nikada neće ponoviti da nacisti primoravaju ljude da ih se obilježava, da ih se protjeruje, ubija, deportuje u logore i muči na najgore načine koje ljudski um može pojmiti. Nažalost, u Prijedoru se to sve ponovilo 1992. godine, a i danas vidimo na djelu diskriminaciju i zabrane – kazao je Novalić.

Dodao je da je na tom mjestu danas i da pokaže da nikakve zabrane ne mogu spriječiti ljude da se sjećaju i odaju počast te da niko nikome ne može zabraniti da danas nosi ovu bijelu traku.

– Mi danas mirno stojimo pred dokazanim činjenicama o 3.176 ubijenih nevinih civilnih žrtava Prijedora, od kojih 102 djece. Stojimo mirno pred njihovim preživjelim roditeljima i pokušavamo im barem koliko toliko ublažiti bol stiskom ruke i riječju utjehe – istaknuo je Novalić.

Uputio je apel na svijest i savjest onih koji odlučuju u Prijedoru, da vlasti ovdje konačno priznaju sudske presude i barem dozvole izgradnju memorijala za ubijenu djecu.

U delegaciji Vlade Federacije BiH koja je danas odala počast ubijenima u Prijedoru bio je federalni ministar za raseljene osobe i izbjeglice Edin Ramić.

Uprkos zabrani, građani su polaganjem ruža i nošenjem bijelih traka oko ruke odali počast ubijenim civilima prisjećajući se 3.176 ubijenih Prijedorčana, civila nesrpske nacionalnosti, među kojima je bilo 102 djece.

Vlasti bosanskih Srba u Prijedoru su 31. maja 1992. godine izdale naredbu putem lokalnog radija kojom se nesrpskom stanovništvu nalaže da obilježi svoje kuće bijelim zastavama ili čaršafima, te da pri izlasku iz kuća stave bijele trake oko rukava. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje