Nedjelja, 26. Maj 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Novalić: Akcize nam apsolutno trebaju

Federalni premijer Fadil Novalić izjavio je danas da je Vlada Federacije BiH za akcize, te da jamči da će se novac usmjeravati samo u ceste i autoceste jer nam je potrebna infrastruktura i nove investicije.

Novalić je nakon zajedničke sjednice Vlade Federacije BiH i Vlade Republike Srpske koja je danas održana u Sarajevu, odgovarajući na novinarska pitanja dodao da su akcize potrebne i da se one donose na državnom nivou.

– Ne vidim da bi iko u BiH, a ne samo u Federacijii mogao odgovoriti negativno na pitanje da li nam trebaju akcize. Apsolutno nam trebaju. Kada mi neko postavi takvo pitanje, ja to pretvorim u pitanje “Trebaju li nam putevi” – dodao je Novalić.

Premijerka Republike Srpske Željka Cvijanović je kazala da je stav Vlade RS-a poznat odranije te dodala da nema potrebe da se ukazuje na to kako sredstva neće biti korištena namjenski, jer su ona uvijek namjenski korištena, a to podrazumijeva da se usmjeravaju u infrastrukturu, odnosno izgradnju puteva i autoputeva.

– Brine me da se ovdje često političari ne pridržavaju dogovorenih procedura. Neprihvatljivo je da dobijamo iznenadne nove prijedloge i da ne znamo šta oni sadrže – kazala je Cvijanović podsjećajući da je ranije usvojen tekst zakona o akcizama u državnom Domu naroda.

Istakla je da se procedure moraju poštovati, da se svi trebaju ponašati odgovorno i da se moraju uvažiti stavovi entitetskih premijera. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,