Utorak, 27. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Nova odluka: U Kantonu Sarajevo od sutra online nastava

Preuzmite sliku

Od sutra će se nastava u školama Kantona Sarajevo izvoditi online, izjavio je kantonalni premijer Edin Forto. Izuzetak su, prema njegovim riječima, samo škole za djecu s posebnim potrebama.

“Epidemiološka situacija u Kantonu Sarajevu nije se popravila. Krizni štab je preporučio, a Vlada će usvojiti odluku, da sve škole idu na online nastavu. Dakle, djeca ne idu u škole od sutra. Ovo se odnosi na osnovne i srednje škole i na sve fakultete. Jedini izuzetak u obrazovnom sistemu će biti škole za djecu s posebnim potrebama. Vrtići nastavljaju s radom. Razmatraćemo i druge mjere koje je predložio Krizni štab, ali Vlada je još u toku i ne mogu znati koje ćemo još odluke donijeti”, rekao je Forto.

U Kantonu Sarajevo u protekla 24 sata evidentirano je 566 novozaraženih osoba koronavirusom, dok se u istom periodu od infekcije oporavilo 358. Proteklog dana na koronavirus testirano je 1.686 osoba, podaci su Zavoda za javno zdravstvo KS.

Od posljedica zaraze kronavirusom u posljednja 24 sata preminulo je sedam osoba u KS.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, u proteklih sedam dana prosječan broj zaraženih je 524 osobe, a sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika, iznosi 872 pacijenta.

Trenutno je u KS hospitalizovano 477 osoba, i to na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevo 346, a na COVID odjelu Opće bolnice “Prim. dr Abdulah Nakaš” 131. Sedam pacijenata koristi pomoć respiratora.

U Kantonu Sarajevo je 3.756 aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje