Utorak, 21. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Ništa od podrške prijedlogu SDP-a za manjinsku Vladu: Sve izvjesnije da će vlast bez SDP-a biti formirana u TK (VIDEO)

Preuzmite sliku

Prijedlog SDP-a o formiranju tzv. manjinske vlade neće dobiti potrebnu podršku potvrdili su predsjednici KO PDA i SDA Senad Alić kao i s druge strane Bego Gutić.

Podsjetimo, nakon što se raspala tzv. “koalicija 19” SDP je zatražio podršku od strane zastupnika za formiranje manjinske vlade. U tom slučaju SDP bi imao šet ministara u Vladi kao i premijera.

Ovakav prijedlog po svemu sudeći neće dobiti potrebnu podršku, a to su danas potvrdili Senad Alić predsjednik KO PDA kao i Bego Gutić predsjednik KO SDA. Obojica smatraju kako takva Vlada niije moguća.

“Prijedlog SDP-a da se u TK pravi odnosno formira manjinska vlada predstavlja nešto novo i mišljenja sam da to neće uspjeti. Jer kada imaš većinu od 19 ili 20 nisi siguran da li će se mandat izdržati s takvom većinom, a kamoli kada se ona sastoji od 17 ili 15 poslanika gdje SDP očekuje da će neko podržati manjinsku vladu. To se sigurno neće destiti na Tuzlasnkom kantonu” – kazao je Senad Alić na današnjoj press konferenciji koja je upriličena povodom prve godišnjice Pokret demokratske akcije.

Sličnog mišljenja je i predsjenik KO SDA TK Bego Gutić koji smatra da ni njegova stranka ne bi podržala prijedlog SDP-a u vezi sa formiranjem manjinske vlade.

“U SDA o tome nismo razgovarali mada sam ja skoro pa siguran da prijedlog SDP-a neće dobiti podršku da formiranju manjinsku vladu u kojoj će biti dominantsni sa šet ministarskih pozicija i premijerom” – kazao je Gutić.

Kada su u pitanju pregovori između kantonalnih odbora PDA i SDA oni zvanično nisu počeli jer se prema riječima Senada Alića čeka da se usaglase stavovi pregovaračkih timova na nivou centrala odnosno predsjednika stranaka koji će se kasnije prenjeti na kantone.

Predsjednici Stranke demokratske akcije (SDA) i Pokreta demokratske akcije (PDA) Bakir Izetbegović i Mirsad Kukić sastali su se jučer u kasnim popodnevnim satima u ugostiteljskom objektu „Imidž“ u Semizovcu, nadomak Sarajeva.

  • Sastanak tokom kojeg su i večerali, potrajao je oko dva sata, nakon čega su naši reporteri zabilježili kako se na odlasku Izetbegović i Kukić rukuju. Na upit novinara Avaza o čemu su razgovarali i da li ovaj sastanak znači neku vrsta dogovora o koaliranju, Izetbegović je dao kratak komentar. – Nemam šta reći. Eto fotografije sve govore. Slikajte nas. Znate kako kažu, fotografija govori više od hiljadu riječi – izjavio je lider SDA, rukujući se s Kukićem.

    Prema riječima Bege Gutića politička situacija u vezi sa formiranjem vlasti u TK mogla bi se riješiti na način formiranja koalicione većine koja će biti vezana sa formiranjem većine na nivou Parlamenta FBiH.

    “Ukoliko se dogodi što se na neki način i očekuje da SDA omogući ulazak u vlast Pokretu demokratske akcije na nivou FBiH odno je vrlo izvjesno da se ovdje formira Skupštinska većina koju bi sačinjavali SDA, PDA, SBB, i SBiH” – smatra Gutić.

    U tom slučaju SDP bi naredne četiri godine bio u opoziciji iako su pobjednička stranka sa 10 osvojenih mandata u Skupštini TK. (Tuzlanski.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje