Subota, 2. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Nisam Ti Pametan Quiz ruši predrasude svog naziva

Preuzmite sliku

Nisam ti pametan Quiz je ideja dvojice drugara, Vedada i Zlatana, koji su u studentskom periodu odlučili da osmisle kviz koji je pomjerio granice pabskog druženja.

Tokom 2020. godine ideju su prijavili na konkurs MF banke “Neka ideje zažive” gdje su ušli u uži izbor te prošli edukacijski put koji im je pomogao da svoj projekat dodatno nadograde.

Kako ste došli na ideju da pokrenete kviz i kako ste se odlučili upravo za taj naziv?

Vedad: “Kvizove pravimo sada već skoro 7 godina, od 2015. godine. Koncept kviza kao edukativno-zabavnog sadržaja smo konstantno unapređivali novim idejama, a često su one dolazile posmatrajući reakcije učesnika na neki sadržaj, kao i slušanjem njihovih kritika i sugestija.

Mnoge noći smo proveli na balkonu, ispucali bezbroj ideja, ali svakoj je nešto falilo da obojica „kliknemo“, a često smo nakon par nedovoljno dobrih ideja izgovarali frazu „nisam ti pametan“. Kako je to i česta fraza koju izgovaraju učesnici na našim kvizovima kada ne znaju ili nisu sigurni u odgovor, a i vjerujemo da tu frazu izgovara “samo pametan čovjek u teškoj situaciji, ali zato budala nikad”, što se savršeno uklapalo u ono što smo mi zamislili, i što smo više ponavljali bolje nam je zvučalo, i tako nastade Nisam Ti Pametan Quiz, kao prvi projekat naše kompanije Blender.”

 • Kroz projekat ste organizovali i humanitarne akcije. Koliko je po vašem mišljenju važna društvena odgovornost kroz poslovanje?

  Vedad: Vjerujemo da je jako važno uvijek imati osjećaj za društvenu odgovornost, jer i iz ovako malih projekata prikupi se novac koji nekoga može obradovati, olakšati ili čak spasiti život. Mi kao mali start up, smo podržali 16 kampanja od septembra 2020. i uspjeli prikupiti preko 10.000KM donacija kojim smo obradovali mnoge mališane sa paketićima, punim školskim torbama, ali i mnoge akcije za liječenje naših sugrađana.

 • U kom segmentu vam je pomogla finansijska podrška MF banke kroz projekat „Neka ideje zažive“?

  Vedad: Nedugo nakon prijave, dobijemo poziv iz MF banke da smo ušli u uži izbor konkursa, te da je sljedeći korak prezentacija ideje online ili uživo u Banjoj Luci. Uskoro smo primili i posljednji poziv, ali ovaj put poziv na ceremoniju dodjele granta. Samo priznanje nam je dalo dodatni vjetar u leđa, kao dodatnu potvrdu vrijednosti ideje, u trenutku kada je najviše bilo potrebe za tim. Također, grant smo iskoristili za nabavku opreme i software-a za organizaciju kvizova u online formatu.

  Projekat je izrazito uspješan, uvijek se traži mjesto više. Šta biste vi rekli drugim mladim ljudima koji tek razmišljaju o pokretanju vlastitog biznisa?

  Vedad: Ako imate nešto što volite raditi, go for it! Ako imate prijatelja ili prijatelje s kojima volite raditi, onda nema promašaja. Ukoliko pokrećete samo radi novca ili zbog titule „direktor“, nemojte!

  U sklopu pomenutog projekta MF banka je imala i edukativni program. Šta vam je od toga bilo korisno u daljem djelovanju?

  Vedad: Edukativni program nam je dugoročno sigurno bio mnogo korisniji od novčane nagrade koju smo osvojili. Pored želje i volje za pokretanjem biznisa, potrebno je poznavati i tehničku stranu, a starter pack za sve sa čim smo se susreli u prvih par godina poslovanja smo dobili kroz ovaj program, pa kasnije kroz praksu unapređivali. Pored teoretskog znanja, jako je bitno istaći i praktično znanje o upravljanju firmom i potrebnim vještinama koje smo stekli kroz program.

  MF banka i dalje nastavlja sa nefinansijskom podrškom klijentima, ove godine kroz program MF mentor koji je prilagođen svim klijentima koji imaju želju da započnu ili unaprijede sopstveni biznis. Prijaviti se možete na program putem email adrese: infoelearning@mfbanka.com

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,