Petak, 9. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Ni traga hotelima i bazenima u Trnovu: Izgrađene kuće nalik jedna na drugu, a ni jedna nalik savremenom turističkom naselju

Preuzmite sliku

Izgradnja savremenog, turističkog kompleksa Buroj Ozone u općini Trnovo počela je 2016. Do danas na lokaciji na kojoj je najavljena izgradnja hotela, apartmana, bolnice, bazena, sportskih terena, šetnica…. izgrađeno je desetak kuća. Sve nalik jedna drugoj, a ni jedna nalik savremenom turističkom naselju.

 Plin i struja

– Možemo potvrditi da je izgradnja u toku. Općina Trnovo je na zahtjev kompanije Buroj izdala urbanističke saglasnosti, za izgradnju objekata rezidencijalnog karaktera, restorana i slično. U postupku su i zahtjevi za izdavanje građevinskih dozvola, pribavljanje komunalnih saglasnosti. Investitor je do sada uložio 8 miliona KM u kupovinu zemlje, a Općina je pri kraju izvođenja radova na dovođenju infrastrukture (plin, struja…), dok u obuhvatu projekta infrastrukturu rješava investitor. Izrađeni su glavni projekti za vodosnabdijevanje i infrastrukturu, saobraćaj, glavni fekalni kolektor, kišni kolektor do postrojenja za tretman voda, a urađena je i Studija uticaja na vode, kazala je za Oslobođenje Ajla Lindov, stručna saradnica za informisanje u Općini Trnovo.

  • Iz Općine Trnovo su za odgovore na pitanja u kojoj fazi je ovaj projekat, da li je ijedan objekat useljen ili počeo sa radom, šta je još preostalo da se izgradi, da li je izvjestan rok završetka, odnosno kada se očekuje da sve što je najavljeno 2016. bude završeno, uputili na investitora Buroj International Group, iz kojeg nam također nisu željeli govoriti o ovom projektu.

    Prazno gradilište

    S obzirom na odnos prema javnosti koju zanima šta se na Bjelašnici dešava već četvrtu godinu i hoće li ikada doći do izgradnje kompleksa Buroj Ozone, ne čudi što i gradilište izgleda sablasno prazno. Tek se povremeno poneki radnik pojavi i djeluje kao da ni sam ne zna zašto je došao.

  • Nezvanično, Oslobođenje saznaje i da su predugovori o kupovini zemljišta koji su sklopljeni sa vlasnicima istekli, odnosno da investitor nije imao novac da isplati vlasnike, pa se zemljište koje je planirano da obuhvata Buroj Ozone za sada višestruko smanjilo. (Tuzlanski.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje