Srijeda, 4. Oktobra 2023.
Tuzlanski.ba logo

Nešić s Poklukarom: Slovenija važan partner BiH, u Briselu imamo snažnog saveznika

Preuzmite sliku

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Nenad Nešić i ministar unutrašnjih poslova Republike Slovenije Boštjan Poklukar danas su u Sarajevu razgovarali o saradnji u različitim oblastima Slovenije i BiH, evropskom putu naše zemlje, migrantskoj krizi koja pogađa Evropu i drugim pitanjima.  

Nešić je naglasio da cijeni saradnju i pomoć koji mogu nastati iz odnosa BiH i Slovenije, a koji se kreće u dodrom smjeru. Izvijestio je ministra Poklukara da je evropska agenda u vrhu prioriteta Ministarstva sigurnosti BiH.

– Slovenija je važan partner Bosne i Hercegovine u svakom segmentu, pa tako i sigurnosnom. Vjerujemo da u Briselu imamo snažnog saveznika, a na Balkanu prijatelja koji razumije sve specifičnosti i odlike BiH. Iako BiH nije članica Evropske unije, od nas ipak barem malo zavisi sigurnost cijele Evrope – izjavio je Nešić.

Napomenuo je da je Vijeće ministara BiH formirano na konsenzusu i volji svih da se BiH kreće evropskim putem, nakon dobijanja kandidatskog statusa.

– Kandidatski status značio je vjetar u leđa da se brzo formira Vijeće minsitara, unutar kojeg postoji čvrsta volja da što brže krenemo ka Evropskoj uniji. Ministarstvo sigurnosti BiH u tom smislu je u svom mandat započelo punom saradnjom s Europolom. Pred nama je pitanje Frontexa i nadam se da ćemo po tom pitanju biti ekspeditivni. Mislim da bi to bio još jedan snažan iskorak u evropskoj agendi BiH – rekao je Nešić.

Ministri su razgovarali o poboljšanju saradnje u oblastima forenzike, sprječavanja trgovine ljudima i borbe protiv svih oblika kriminala, izazovima migrantske krize, te o saradnji policijskih službi dvije države.

Ministar Poklukar je naglasio da je sa ministrom Nešićem razgovarao o ilegalnim migracijama na zapadnom Balkanu. Slovenija je za migrante tranzitna zemlja, a migranti nakon njenog ulaska u Šengen koriste njene puteve i komunikacije.

– Razgovarali smo o saradnji policijskih tijela, a ministra Nešića moram pohvaliti za njegov rad sa Europolom. Slovenija je spremna da pomogne BiH u misiji Frontexa, a govorili smo i o zloupotrebi nekih legalnih modaliteta korištenja viza, naročito za zloupotrebu ulaska u zemlje Evropske unije. Ministar Nešić se složio da bi se trebalo fokusirati na zemlje iz kojih dolazi najveći broj takvih zloupotreba – rekao je Poklukar.

Pozvao je Nešića u službenu posjetu Sloveniji, gdje će imati priliku da vidi djelovanje slovenske policije i sigurnosnih službi.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje