Srijeda, 22. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Nešić: RS je sve jača zahvaljujući antidejtonskim pozivima Bećirovića

Preuzmite sliku

Predsjednik DNS-a i državni ministar sigurnosti Nenad Nešić reagovao je na komentar člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denisa Bećirovića o posljednjim američkim sankcijama zvaničnicima iz Republike Srpske.

“Ako nešto izgriza temelje BiH, podriva temelje Dejtonskog sporazuma, razara tkivo, uništava međusobno povjerenje i pomirenje, to je patološka mržnja Denisa Bećirovića prema svemu što je srpsko. Ako su nam takvi ljevičari, desničari su nam dobri. U toj svojoj bolesnoj ostrašćenosti, Bećirović nije u stanju shvatiti da sankcije nikada nisu rješenje, da su stranci u ovoj zemlji uvijek produkovali probleme, a da prava rješenja dolaze isključivo unutrašnjim dogovorom”, rekao je Nešić nazvavši Bećirovićev komentar likovanjem.

Bećirović je pozvao EU da sankcionišu predsjednika RS-a Milorada Dodika na što je Nešić kazao da to ne može uništiti RS, nego da je upravo zbog takvih poziva sve jača.

“Sankcije EU predsjedniku RS ostat će san malog provincijskog političara, nedoraslog poziciji koja ga je zadesila, a koji 17 godina lagodno živi na sijanju mržnje unutar BiH. Ako misli da bilo kakve sankcije bilo kojem pojedincu mogu uništiti RS, grdno se prevario. RS je plod volje srpskog naroda i svaki dan je sve jača, između ostalog, zahvaljujući i antidejtonskim apelacijama Denisa Bećirovića”, poručio je Nešić.

Lider DNS-a navodi kako je RS oduvijek privržena Dejtonskom mirovnom sporazumu i da u kontinuitetu insistira na njegovom poštovanju.

“S druge strane, kratkovidi političari poput Bećirovića, instrumentalizacijom Ustavnog suda BiH, pokušavaju srušiti Dejton i izgraditi BiH po mjeri Islamske deklaracije Alije Izetbegovića. To nije uspjelo Izetbegoviću, pa neće ni njemu. Kada bi State Department prečešljao sve inicijative Denisa Bećirovića, našao bi sabrana djela antidejtonskih aktivnosti. Uostalom, kakav licemjer moraš biti da se zaklinješ u BiH, a onda se raduješ sankcijama državljanima te iste BiH? Kakav licemjer moraš biti da govoriš o regionalnoj stabilnosti, a da si protiv Konzulata Srbije u Bijeljini koji treba da olakša pristup konzularnim uslugama i državljanima BiH i pri tome je ta ista Srbija bez zadrške otvorila konzulat BiH u Novom Pazaru?”, upitao je Nešić.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje