Petak, 30. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Nekoliko porodica ispred Ušivka prepušteni sami sebi, u kampu mjesta nema

Preuzmite sliku

Migrantskoj krizi u BiH ne nazire se kraj. Posljednje informacije koje stižu da je grupa migranata nekoliko danas ispred migrantskog centra Ušivak jer u centru nema mjesta.

Kako piše N1, ispred kampa se nalaze izbjegličke porodice sa velikim brojem maloljetne djece. Neki od njih su ovdje od subote.

Osim što su na izmaku snaga, pojedini su čak i prehlađeni, a nekima treba i medicinska pomoć.

Kako kažu, jedine informacije koje su dobili je da u Ušivak ne mogu ući, jer tamo nema mjesta.

A, odavno nema mjesta, jer s obzirom da kada se otvarao ovaj migrantski centar, on je predviđen za 800 osoba, a trenutno ih je unutra 1.400.

Ono što bi moglo da se dogodi u narednom periodu, saznaje naša reporterka, je da, ukoliko se žene i djeca trebaju skloniti sa ulice, jeste, da se jedan dio migranata koji borave u Ušivku, a koji su mahom stariji muškarci, trebao bi da se prebaci eventualno u Blažuj, gdje bi se moglo naći mjesta za njih.

Proteklih dana su od humanitarnih organizacija dobili poneki obrok, a podsjetimo, noći su izrazito hladne.

Kako su kazali za N1, oni su došli pješke, a tvrde došli su preko crnogorske granice. Dalje ne mogu nastaviti prema Evropskoj uniji, jer nemaju novca.

Služba za poslove sa strancima bi trebala izaći i razgovarati sa ljudima, eventualno dati neke vrste potvrda, no to se još uvijek nije dogodilo. Porodice koje se nalaze ispred Ušivka su najviše iz Irana i Afganistana. Konstantno dolaze i nove porodice koje ne mogu dalje od kapije centra Ušivak. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,