Petak, 15. Oktobra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Nedostatak policijskih službenika prisutan u svim kantonima

Preuzmite sliku

Sigurnosna situacija na području Federacije BiH je na zadovoljavajućem nivou, a s obzirom na globalni kontekst, uključujući i najnoviji teroristički napad u Istanbulu, na snazi su mjere pojačane budnosti, prije svega, na osiguranju vitalnih objekata i infrastrukture.

Istaknuto je to na pres-konferenciji u Sarajevu, organiziranoj u povodu obilježavanja Dana policije u FBiH, na kojoj su prezentirane operativne i druge aktivnosti iz nadležnosti Federalnog ministarstva unutarnjih poslova (FMUP) i Federalne uprave policije (FUP).

Federalni ministar unutarnjih poslova Aljoša Čampara kazao je da je stanje sigurnosti u FBiH, prema pokazateljima s terena, na zadovoljavajućem nivou, te da je u proteklih godinu i po prisutan trend smanjenja broja krivičnih djela, uz iskazano uvjerenje da će se takav trend zadržati.

 • hapsenje-ilustracija
 • Naglasio je da je FMUP u skladu s ustavnim i zakonskim nadležnostima angažiran na kadrovskom jačanju, odnosno školovanju i stručnom osposobljavanju i usavršavanju policijskih službenika, kao i poslovima sticanja i prestanka državljanstva te poslovima iz zajedničke nadležnosti FBiH i kantona, uključujući i normativnopravne poslove.

  Ministar Čampara je podsjetio da je nedavno usvojen novi Zakon o državljanstvu FBiH, a da su u parlamentarnoj proceduri Zakon o policijskim službenicima i Zakon o prijevozu opasnih materija, te da se očekuje usvajanje zakona o privatnim detektivima.

  Konstatirao je da je, kada se radi o sistematizaciji, odnosno kadrovskoj popuni, prisutan manjak broja policijskih službenika u svim kantonima kao i u FUP-u, za koji je kazao, da se, prema ocjenama relevantnih aktera, ubraja u red najboljih policijskih agencija u BiH, te da je prepoznata kao pouzdan partner na regionalnom nivou i šire.

 • policijska-akademija-fup
 • Prema raspoloživim pokazateljima, sistematizacijom mjesta policijskih službenika u FBiH su predviđene 8.802 pozicije, a popunjeno ih je 7.556.

  Federalni ministar unutarnjih poslova poručio je da Ministarstvo na čijem je čelu, kao ni FUP, neće podleći nikakvim političkim pritiscima, te da neće biti nedodirljivih, odnosno da vladavina zakona vrijedi jednako za svakog građanina, bez obzira na njegov status.

  Direktor FUP-a Dragan Lukač izjavio je da je ova agencija posebno fokusirana na preveniranje krivičnih djela iz oblasti terorizma, istaknuvši da u prvih pet mjeseci ove godine na području FBiH nije bilo evidentiranih krivičnih djela ove vrste, saopćeno je iz Ureda za informisanje Vlade FBiH.

  Prema njegovim riječima, aktivnosti u tom kontekstu se nastavljaju, uključujući i operativni nadzor nad osobama, povratnicima s ratišta u Siriji i Iraku, a kao primjer djelovanja na tom planu naveo je najnoviji slučaj identificiranja Jasmina Keserovića iz Zavidovića koji se oglašavao na određenim internet-stranicama, pozivajući na izvršenje terorističkih akata, a za kojim je raspisana Interpolova potjernica.

  Lukač je ocijenio da je na tom planu ostvarena efikasna saradnja policijskih agencija u BiH, uz ocjenu da bi se u procese deradikalizacije i resocijalizacije spomenutih osoba trebala uključiti šira društvena zajednica.

 • policija-sarajevo
 • Najviši policijski dužnosnici u FBiH iskazali su spremnost da i nadalje djeluju efikasno i u skladu s vlastitim nadležnostima, te da se dodatno angažiraju na jačanju saradnje i iznalaženju odgovarajućih mehanizama koji će u uvjetima složene ustavne strukture u FBiH i BiH osigurati najviši mogući nivo efikasnosti.

  Istakli su odlučnost da u skladu s kompetencijama na najbolji način odgovore svim eventualnim sigurnosnim izazovima i prijetnjama. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje