Četvrtak, 16. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Ne smiruju se reakcije na Inzkovu odluku: Šta će donijeti sastanak u RS-u?

Preuzmite sliku

Ne smiruju se reakcije političkih lidera u BiH i Srbiji, na nametnutu odluku Visokog predstavnika Valentina Inzka, o zabrani negiranja genocida. Uslijedile su i nove reakcije na pozive za otcjepljenje i potpisivanje peticije u bh. entitetu Republici Srpskoj, a svoj dolazak na sutrašnji sastanak sa predsjednikom Narodne skupštine Republike Srpske, kako je potvrđeno iz više izvora najavili su i predstavnici opozicionih stranaka.

Kad-tad će se desiti i RS će proglasiti nezavisnost uvjeren je član Predsjedništva BiH Milorad Dodik. BiH je nemoguća i nepodnošljiva zemlja, a sve nametnuto treba zabraniti u RS-u.

“Nećemo dizati revoluciju ni oružane pobune”

“Ono što ću ja raditi, predložit ću Narodnoj skupštini Republike Srpske da odbije sva nametanja koja su se ikada desila od visokog predstavnika, da se povuče iz sporazuma o vojsci i o Oružanim snagama BiH. Svemu što je nametnuto, kao što su, kako kaže Dodik, Sud i Tužilaštvo BiH, treba zabraniti djelovanje na prostoru RS-a i samo prihvatiti ono što tačno piše u Dejtonu. Naravno, mi nećemo dizati nikakvu revoluciju, ni oružane pobune, ali ćemo podignuti sigurno političku pobunu koja će ići dotle da bi se pokazalo da BiH nikako ne može da funkcioniše”, kazao je Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a i član Predsjedništva BiH.

Drugačiji ton Vučića

Sa dosta umjerenijim tonom, bez poziva na otcjepljenje i uz puni pijetet prema srebreničkim žrtvama govorio je predsjednik Srbije. Kaže, nije pristalica nametnutih odluka ali s Bošnjacima se moraju graditi bratski odnosi.

“Ja znam da je jako teško razgovarati sa Bošnjacima kad god pomenete Srebrenicu kao što je i sa nama teško kada je riječ o nekim drugim pitanjima, ali mi moramo da otvorimo taj dijalog. Mi sa Bošnjacima dijelimo prostor i u Bosni i Hercegovini i u Srbiji. Mi zato moramo da gradimo najbolje moguće odnose”, naveo je Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije.

“Srpska reprezentacija u Sarajevu doživjela debakl”

Uz najavu dolaska na sastanak sa predsjednikom NSRS Nedeljkom Čubrilovićem, opozicija u RS ujedinjena u dvije stvari, prva da je Inzkova odluka jako štetna i loša i druga da pozivi na otcjepljenje i potpisivanje peticije ostvarenje stranačkih ciljeva Milorada Dodika.

Iz SDS-a navode da je “srpska reprezentacija“ na čelu sa SNSD-om u Sarajevu doživjela debakl, dok ta ista vlast u Republici Srpskoj bilježi veoma loše rezultate.

 • Preuranjeno potpisivanje peticije koju su trebali potpisati svi predstavnici političkih stranaka iz RS-a poslije zajedničkog sastanka; stav je prvog čovjeka DNS-a uz zaključak da je posrijedi promocija SNSD-a. Potpisivanje peticije potpuno devalviranje jedne krupne nacionalne teme zaključak je potpredsjednice PDP-a Jelene Trivić.

  “Postavljam jedno ključno pitanje kome će se poslati ta peticija i da li može jedna ovakva tema da se na bilo koji način i u bilo kom smislu da doprinese bilo kakvom rješenju”, upitala je Trivić.

  Stanivuković protiv Inzka, ali i Dodika

  Kao nedopustivo i kockanje sa srpskim narodom ocjenio je Dodikov poziv o ocjepljenju i peticiju gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković koji je ipak u posjetio Mostar, iako su iz kluba Skakača otkazali pozivnicu zbog njegovih stavova o Inzkovoj odluci i genocidu u Srebrenici.

  “Da je to život samo jednog čovjeka ili da lično odlučuješ o svojoj sudbini pa kažeš idem to da uradim pa šta bude, ali kockati se sa čitavim jednim narodom, mnogim narodima i građanima ići tako hazarski je nešto što nije dopustio u ovom trenutku”, naveo je Stanivuković.

  Salkić: Peticija neće promijeniti činjenice

  Dodik je i ranije smišljao načine da se krije iza nekih brojeva kaže u svojoj reakciji potpredsjednik RS Ramiz Salkić.

  “Peticija neće promijeniti dokazane i presuđene činjenice o počinjenom genocidu. Ona je besmislena i može se smatrati dijelom stranačke kampanje mobilizacije i jačanja stranačkog glasačkog tijela. Zamislite sad kada bi neko potpisivao peticiju da se nije desio Holokaust? Šta bi to promjenilo ništa, kao sto neće ni ova peticija”, naglasio je Salkić.

  Postoji značajan broj Srba koji se ne slaže sa nasiljem nad komšijama, nasiljem nad istinom, sa aparthejdom ali im je teško govoriti u atmosferi kakva se stvara u RS-u,smatra lider SDA Bakir Izetegović.

  Osmanović: Gubitnička politika SNSD-a

  Šef kluba zastupnika ove stranke u državnom parlamentu poručuje ovo je gubitnička politika lidera SNSD-a.

  “Ovdje Milorad Dodik ustvari se bori za očuvanje ličnih pozicija, za očuvanje vlasti i krije se za narod i pokušat će se sakriti iza institucija tog entiteta. To je unaprijed osuđeno na propast samo zavisi koliko će se uspijeti vremena držati te neke nacionalne tenzije, a nama u BiH ne treba politika podizanja nacionalnih tenzija, nama treba politika pomirenja i politika suočavanja sa svim onim što se dešavalo u periodu 92-95 godina”, dodao je Adil Osmanović, Šef kluba zastupnika SDA U PD PSBIH.

  “Ostavite prošlost iza sebe, prestanite s huškanjem i okrenite se rješavanju životnih problema”, – poručuju iz SDP-a BiH, čiji stranački lider Nermin Nikšić naglašava što se prije suočimo s istinom, stvari nazovemo prvim imenom, moći ćemo se okrenuti budućnosti i graditi povjerenje. (N1)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje