Utorak, 23. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Nastavnik osuđen za seksualno uznemiravanje otpušten

Preuzmite sliku

Nastavnik Velibor Vujić, koji je nakon što je osuđen za seksualno uznemiravanje maloljetne učenice zaposlen u Srednjoškolskom centru “Vuk Karadžić“ u Loparama, otpušten je nakon pisanja CIN-a.

Nastavnik Fizičkog vaspitanja Velibor Vujić je u martu 2021. godine osuđen za spolno uznemiravanje maloljetne učenice Srednje tehničke škole “Mihajlo Pupin” u Bijeljini. Nastavnik je učenici putem Facebooka slao poruke vulgarnog, seksualnog i neprimjerenog sadržaja, tražeći od nje da mu pošalje svoje fotografije u donjem vešu, odgovara na pitanja seksualne prirode te da potom izbriše poruke.

No, pravosnažna presuda nije spriječila Vujića da nastavi raditi kao nastavnik. On je svoj prosvjetni put nastavio u Osnovnoj školi „Veljko Čubrilović“ u Priboju, a potom u Srednjoškolskom centru „Vuk Karadžić“ u Loparama gdje je donedavno radio.

Rukovodioci ovih škola nisu ni znali da je Vujić osuđen za seksualno uznemiravanje maloljetnice. Kada su ih novinari Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) u decembru 2022. godine upozorili na presudu, govorili su da je Vujić „imao papir da nije kažnjavan“. Sankcije su uslijedile tek nakon pisanja CIN-a.

„Disciplinski postupak je okončan. Radnik je otpušten, ne radi više u našoj školi. Mi smo Rješenje o prestanku radnog odnosa poslali u Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske i Ombudsmanu za djecu RS-a“, rekao je za CIN Boro Stanić, direktor Srednjoškolskog centra „Vuk Karadžić“.

Stanić dodaje da je škola nakon pisanja CIN-a dobila od nadležnog ministarstva instrukciju da otpusti osuđenog Vujića, ali je disciplinski postupak protiv njega već prije toga započet. Škola je morala provesti postupak do kraja iako je imala zakonsku mogućnost da Vujića otpusti i bez pokretanja disciplinskog postupka.

Prema zakonima o osnovnom i srednjem vaspitanju i obrazovanju Republike Srpske, rad u školi ne mogu obavljati osobe koje su pravosnažno osuđene za krivična djela učinjena protiv spolnog integriteta, zlostavljanja djeteta te spolnog i drugog nasilja nad djetetom ili maloljetnim licem.

Direktor Stanić kaže da je Vujić odbijao sarađivati te primati pozive i odluke disciplinske komisije zbog čega je proces trajao mjesecima.

„Baš je bilo mukotrpno, izuzetno mukotrpno. (…) Onda je angažovao advokata pa sve čekao zadnje dane za rokove. (…) Mi smo izgurali do kraja i otpustili smo ga definitivno“, rekao je Stanić.

Iako sve obrazovne ustanove u RS-u imaju zakonsku obavezu provjeravati nastavno osoblje u Registru pedofila koji u ovom entitetu postoji od 2018. godine, škole iz Priboja i Lopara to nisu učinile u slučaju Vujića.

Međutim, Vujić nije bio ni upisan u Registar koji bi prema Krivičnom zakonu RS-a trebao obuhvatati imena svih pravosnažno osuđenih osoba za seksualnu zloupotrebu i iskorištavanje djece.

Iz Srednjoškolskog centra „Vuk Karadžić“ kažu da su nakon slučaja Vujića dobili upozorenje iz Ministarstva prosvjete i kulture RS-a da svakog novog radnika ubuduće moraju provjeravati u Registru.

Registar je u međuvremenu dopunjen i sada se i Vujićevo ime nalazi u njemu. Tu će ubuduće biti upisivane i osobe osuđene za seksualno zlostavljanje u Federaciji Bosne i Hercegovine ili drugim državama koje borave u Republici Srpskoj.

Ova dopuna Registra je rezultat zakonskih izmjena koje su od vlasti u RS-u zatražile Institucija ombudsmana za djecu RS-a i Ministarstvo prosvjete i kulture RS-a nakon CIN-ove priče o nastavnicima koji su uprkos pravosnažnim presudama za seksualno uznemiravanje nastavili raditi u prosvjeti.

Podsjećamo, CIN je otkrio da je najmanje 13 prosvjetnih radnika u BiH u periodu od 2012. do 2022. godine osuđeno za seksualno zlostavljanje učenika u školama dok ih je više od polovine i nakon presude nastavilo raditi sa djecom.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje