Nedjelja, 16. Januara 2022.
Tuzlanski.ba logo

Nastavljeno suđenje: Policija iz sudnice udaljila vozačicu Vesne Švancer

Preuzmite sliku

U nastavku suđenja Vesni Švancer, koja je kao potpredsjednica Zastupničkog doma Parlamenta FBiH optužena za niz krivičnih djela, danas je nastavila svoj iskaz Azra Džafić koja je po ugovoru o djelu bila zaposlena kao vozač u Parlamentu FBiH.

Džafić se danas prije ispitivanja željela obratiti predstavnicima medija, što joj nije dozvoljeno, jer to, prema obrazloženju postupajućeg sudije, nije vezano za predmet.

Međutim, nakon ispitivanja odbrane Džafić je isto ponovo željela učiniti, te je na zahtjev sudije, angažovana sudska policija koja je svjedokinju udaljila iz sudnice.

Tokom ispitivanja odbrane, Džafić je govorila o tome na koji način je koristila službeno vozilo.

Naglasila je da je boravila na nekoliko sastanaka u istoj sali kao i Vesna Švancer, u službi kao prevoditeljica, s obzirom na to da Švancer ne poznaje engleski jezik.

Govoreći o upotrebi službenog vozila, Džafić je rekla da je za svako putovanje uredno rađen izvještaj, kao i mjesečni putni nalog.

Tokom današnjeg ročišta, postupajući tužilac je sudu priložio materijalne dokaze, dok je odbrana uputila prijedlog svjedoka koje bi trevbalo salsušati u narednom periodu.

Riječ je o osobama koje su dobijale grantove od Švancer, a novac nisu morali vraćati, za razliku od onih osoba koje su ranije svjedočile te prema čijim iskazima su određene svote novca morale vraćati od cjelokupnog iznosa koji im je dodjeljivan.

Također, odbrana je predložila i vještačenje službenog laptopa koji je koristila Švancer, a po potrebi i Azra Džafić.

Suđenje će biti nastavljeno 17. decembra ove godine.

Optužnicom Tužilaštva TK Vesna Švancer se tereti da je kao dopredsjedavajuća Predstavničkog doma Parlamenta FBiH počinila krivično djelo udruživanje radi činjenja krivičnih djela, u sticaju sa produženim krivičnim djelom zloupotreba položaja i ovlašćenja i krivično djelo prevara.

Kako je obrazloženo u optužnici, Švancer je formirala udruženje u kojem su bili Azra Džafić i još neke njima poznate osobe, kako bi u postupku dodjele i isplate nepovratne pomoći građanima i neprofitnim organizacijama u FBiH iz planiranih sredstava budžeta Zastupničkog doma Parlamenta FBiH uslovljavali te osobe da im vrate veći dio isplaćenih sredstava.

Tako su Švancer i drugi članovi udruženja u periodu od marta 2016. do aprila 2018. godine u Sarajevu, Visokom, Tuzli i Koraju, vodeći se ličnim interesima, a ne interesima službe i građana FBiH, i suprotno Poslovniku Parlamenta FBiH, kontaktirali građane i neprofitne organizacije te obećavali, a Švancer i isplaćivala, nepovratnu pomoć u manjim iznosima, a većinu sredstava korisnici su vraćali Švancer ili članovima udruženja.

U optužnici je navedeno da je Švancer, kao organizatorica udruženja, odobrila ukupno devet isplata korisnicima pomoći, u pet situacija građanima i u četiri neprofitnim organizacijama, koji su, nakon što bi ih uslovili članovi udruženja ili sama Švancer, znatan dio isplaćenih sredstava njima i vratili. Tako je Švancer sebi ili članovima udruženja pribavila protivpravnu imovinsku korist u ukupnom iznosu od 14.350 KM. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje