Utorak, 28. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Nastavljaju se pregovori za donošenje novih granskih kolektivnih ugovora

Preuzmite sliku

Prema informacijama iz Pregovaračkog tima Vlade FBiH, nastavljaju se poslovi pregovaranja po svim oblastima za donošenje novih granskih kolektivnih ugovora i socijalni dijalog je u punom jeku.

Tako će danas biti nastavljeni pregovori o granskom kolektivnom ugovoru za djelatnost energetike, dok će u srijedu, 29. juna, biti nastavljeni pregovori za dva granska ugovora i to za područje telekomunikacija i rudarstva. U četvrtak će biti nastavljeni pregovori za oblast srednjeg i visokog obrazovanja.

Za petak, 1. jula, planirani su nastavci pregovora po četvrti put za oblast državnih službenika i namještenika, treći put za oblast zdravstva i drugi put za oblast poštanskog saobraćaja.

Cilj pregovora o novim granskim kolektivnim ugovorima je njihovo usklađivanje sa odredbama novog Zakona o radu i Općeg kolektivnog ugovora za teritoriju FBiH. Kao što je poznato, Opći kolektivni ugovor potpisan u februaru ove godine, objavljen je u Službenim novinama FBiH 22. juna ove godine, a stupio je na snagu 23.6.2016. godine, čime su ispunjeni svi uslovi za usklađivanje granskih kolektivnih ugovora, ističu iz Vlade FBiH.

Nakon treće sedmice pregovaračkih aktivnosti generalna ocjena je da se pregovori odvijaju intenzivno, u očekivanoj dinamici, uz uvažavanje partnera i veliku odgovornost za blagovremenost i zakonitost procesa. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,