Utorak, 27. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Naša stranka TK: Ako je premijeru Halilagiću zaista do puta u EU, neka se posveti izradi zakona o mirnom okupljanju

Preuzmite sliku

Premijer Irfan Halilagić izjavio je da će Tuzlanski kanton nastaviti ispunjavati svoje obaveze na putu BiH ka EU.

Njegovu izjavu pozdravila je zastupnica Naše stranke Amra Nadarević-Vodenčarević, ali i podsjetila ga da u TK još nije realizovana inicijativa koju je prošle godine predložila Naša stranka a koja spada u jedan od 14 EU prioriteta.

„Pozdravljam izjavu premijera Irfana Halilagića da će TK nastaviti ispunjavati svoje obaveze na putu prema kandidatskom statusu i samo članstvu u EU. To me jako raduje jer je Naša stranka najveći afirmator tog puta.

Napominjem stoga da smo u prošlom mandatu kolegica Mirela Trepanić-Grbešić i ja podnijele inicijativu čija bi realizacija bola korak naprijed ka EU. Tražile smo da se formira radna grupa koja će pripremiti u što kraćem roku nacrt zakona o mirnom okupljanju. To je upravo jedan od 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije o članstvu BiH u EU koji glasi ‘osigurati poticajno okruženje za civilno društvo, posebno poštujući evropske standarde o slobodi udruživanja i slobodi okupljanja.’

Sloboda javnog okupljanja mora biti dostupna svima jednako, a nadležne institucije trebaju biti te koje će osigurati nesmetano i jednostavno okupljanje, bez nametanja dodatnih mjera ili dodatnih administrativnih komplikacija.

Pozivam stoga premijera, ako mu je zaista do puta do EU, da realizira našu inicijativu, jer TK ima jedan od najrigidnijih zakona kad je u pitanju javno okupljanje.“

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje