Nedjelja, 2. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Naša stranka predložila Ivanu Marić za dogradonačelnicu Sarajeva

Preuzmite sliku

Konstituirajuća sjednica Gradskog vijeća Sarajeva na kojoj bi trebalo da bude izabran gradonačelnik i dogradonačelnik još uvijek nije zakazana, ali dogovori o tome kome će pripasti ova mjesta uveliko traju, piše Klix.ba.

Odavno je poznato da je prijedlog Četvorke za gradonačelnika Sarajeva Bogić Bogićević.

Pozicija dogradonačelnice je ponuđena Ivani Marić što je ona i potvrdila putem zvaničnog Twitter naloga.

Prema saznanjima portala Klix, postavljen joj je i uslov da uđe u Našu stranku, međutim ona je sada na svom Facebook i Twitter profilu napisala kako joj iz ove stranke nisu ponudili nikakav uslov, ali poziciju dogradonačelnice jesu.

Osim toga, Klix.ba saznaje i da je Marić prihvatila prijedlog da bude kandidatkinja, no u statusu na svom Facebooku to nije potvrdila, šta više pratioce i javnost pita da joj pomognu u donošenju odluke.

“Povodom natpisa u medijima o tome da sam kandidatkinja ispred Naša stranka za dogradonačelnicu Sarajeva želim vas informirati da je istina da smo razgovarali o tome, ali nije istina da je NS to bilo čime uvjetovala, pogotovo ne članstvom u stranci. Čim budem imala više informacija, vi ćete biti prvi koji će ih saznati. Šta biste Vi uradili da ste na mom mjestu”, napisala je ona u statusu, odnosno tweetu na društvenim mrežama.

Na konstituirajućoj sjednici Gradskog vijeća vrlo je izvjesno da će i Ivana Marić, ali i prijedlog SDP-a za gradonačelnika Bogić Bogićević dobiti podršku vijećnika s obzirom na to da “nova vlast” ima većinu.

Ona je magistrirala na Fakultetu političkih nauka i Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu. Analitičarka je koja prati i komentariše dešavanja na političkoj sceni, uglavnom u Bosni i Hercegovini, a fokus njenih interesovanja je kako kaže na političkom marketingu i propagandi, kao i na izbornim kampanja i odnosima s javnošću.

Konstituirajuća sjednica Gradskog vijeća bi, po svemu sudeći, trebalo da bude održana u drugoj polovini marta, a s obzirom na raspored u Vijeću koje treba da bude konstituisano, prijedlozi Četvorke za gradonačelnika i dogradonačelnika će vrlo vjerovatno i dobiti podršku.

Nakon završenog glasanja u sarajevskim općinama, utvrđeno je da će Četvorka imati 18 gradskih vijećnika, a za izbor gradonačelnika i dogradonačelnika je potrebna većina od 15 vijećnika. SDA ima četiri vijećnika, Demokratska fronta, BOSS, Savez za Stari Grad i Unija socijaldemokrata po jednog. Enisa Spahić i Srđan Srdić će biti samostalni vijećnici.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje