Subota, 1. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Narodna skupština RS neće razmatrati rezoluciju o Srebrenici

Preuzmite sliku

Kolegijum Narodne skupštine Republike Srpske na današnjoj sjednici odbio je da na dnevni red pete redovne sjednice Narodne skupštine uvrsti prijedlog Rezolucije o osudi genocida nad Bošnjacima u zaštićenoj zoni UN-a Srebrenica u julu 1995. godine koju je predložio Ramiz Salkić, potpredsjednik Republike Srpske.

Prilikom razmatranja ove inicijative, prema riječima Nedeljka Čubrilovića, predsjednika Narodne skupštine RS, ocijenjeno je da Salkić nije nadležan za podnošenje inicijative, te da je došlo do zloupotrebe institucije potpredsjednika RS.

Kolegijum je zakazao nastavak četvrte redovne sjednice Narodne skupštine Republike Srpske za 23. juni u 10 časova, nakon čega će biti održana posebna sjednica Narodne skupštine RS, na kojoj će biti razmatrana Informacija o “kupovini narodnih poslanika prilikom izbora Vlade RS 18. decembra 2014. godine”, na prijedlog grupe poslanika.

Nakon ove sjednice počet će peta redovna sjednica.

Inicijativu za održavanje posebne sjednice podnio je Savez za promjene, kako bi se raspravljalo o aferi “snimak”. Podsjećamo da su mediji prošle godine objavili snimak na kojem premijerka RS-a Željka Cvijanović govori o navodnoj kupovini dva poslanika NSRS-a. (AA)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje