Subota, 29. Februara 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Nakon potvrđene optužnice oglasio se Semir Fejzić bivši direktor BKC-a Tuzla

Općinski sud Tuzla potvrdio je optužnicu Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona protiv bivšeg direktora Bosanskog kulturnog centra (BKC) Tuzla Semira Fejzića (44) iz Tuzle zbog postojanja osnovane sumnje da je obavljajući ovu funkciju u periodu od početka 2012. do maja 2015. godine počinio krivično djelo zloupotreba ovlasti u privrednom poslovanju.

Podsjetimo, optužnicom se Fejzić tereti da je u navedenom periodu kršio odredbe Zakona o budžetima u FBiH i relevatnog podzakonskog akta, te je držao i koristio nedozvoljene fondove od ostvarenih prihoda BKC-a Tuzla od zakupnina za prostore, organizovanja manifestacija ili jednokratnih iznajmljivanja sala. Zaposlenicima je nalagao da takve prihode, u iznosu od oko 47.000 KM, koji nikada nisu evidentirani u poslovnim knjigama BKC-a kao vlastiti prihodi, ne uplaćuju na depozitni račun javnih prihoda Budžeta TK, što je bila zakonska obaveza budžetskog korisnika.

Novac od ovako ostvarenih prihoda, koji nije uplaćen na jedinstveni račun Trezora, je tako korišten za različite potrebe BKC-a Tuzla. Na ovaj način je u pomenutom iznosu pribavio protivpravnu imovinsku korist ovoj instituciji a oštetio budžet Tuzlanskog kantona.

Optuženi, Fejzić se ovim povodom oglasio putem društvenih mreža i njegovu reakciju u nastavku prenosimo u cijelosti:

Dragi prijatelji, kolege, poznanici, poštovana javnosti, osjećam obavezu da, nakon jućerašnjeg šokantnog saznanja da je jedna montirana, neutemeljena konstrukcija, koja je opredmećena kroz podizanje optužnice Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona ugledala svjetlost dana….

Danas, kada sam mogao s vama podijeliti rezultate rada, nakon 45 dana od dana imenovanja na poziciju vršioca dužnosti predsjednika Uprave Razvojne banke FBiH i preuzimanja gubitka od – 2.927.736,74 KM ( što je 32% ukupnog godišnjeg prihoda), zaključno sa svim knjiženjima do 23.01.2020., a na dan 31.12.2019.godine, završavamo pozitivno sa 359.101,07 KM dobiti, što dokazujem zvaničnim pokazateljima u prilogu, te osjećam tu satisfakciju za uloženi trud i rad.

Osjećam potrebu da vam kažem da, i na ranijem poslu koji sam časno radio i obavljao, te od jedne institucije, koja je bila u stanju zatečenom kakva je bila, zapuštenim i ispod prosjeka, napravio reprezentativnu instituciju za koju sam uspio legalnim tokovima i procedurama, obezbijediti i zaraditi, ne 47.000 KM nego preko milion konvertibilnih maraka u korist budžeta i investirati u navedenu instituciju, a što je vidljivo i poznato svim ljudima u Tuzli i šire, i svima sa kojima smo sarađivali.

Zbog zlih ljudi, zbog njihovih zlih namjera i podlosti, zbog prikrivanja njihovih nezakonitih radnji, njihovog pribavljanja nekretnina i imovinskih koristi, pokušavaju onečistiti časni period mog obavljanja dužnosti direktora BKC TK, pokušavaju inkriminirati moj uspješan i javnosti dostupan rad u BKC TK tokom mog rukovođenja, i time pokušavaju skrenuti pažnju sa svojih nečasnih i nezakonitih radnji i djelovanja i skretanja odgovornosti.

Frapantno je da oni koji su taj posao obavljali prije i poslije mene, obezbijedili sebi nekretnine i ličnu imovinsku korist, udružili su se sa namjerom da onečiste moj časni rad, inkriminiraju ga i devalviraju isti.

Sa mnogo više detalja javnost će u budućnosti biti upoznata o kome se radi i na koji način sa izvornom dokumentacijom o sticanju nekretnina i lične imovinske koristi i svemu što navodim.

U ovom trenutku želim se zahvaliti svima (stotinama ljudi) koji su mi jučer a i danas ponudili svoju pomoć, svoje svjedočenje, svaku vrstu podrške, pravne, moralne i svake druge, jer su osjetili da je riječ o klasičnom obrtanju teza odgovornosti, kroz neosnovanu inkriminaciju mene kao ličnosti i menadžera.

Vjerujem da ću, i ni malo ne sumnjam, u jednom jednostavnom, poštenom i fer sudskom postupku, vrlo jednostavno i brzo dokazati da su to izmišljotine i podmetanja koja imaju za cilj diskreditaciju mene, mojih menadžerskih dokazivih rezultata, kao i budućeg javnog djelovanja i života. Hvala svima. Idemo dalje, navodi Fejzić.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,