Subota, 30. Septembra 2023.
Tuzlanski.ba logo

Nakon 91 godine postojanja zatvorena škola u Hutovu

Preuzmite sliku

Područna škola Hutovo kod Neuma, u novu školsku 2023./2024. godinu ulazi bez učenika te zatvara svoja vrata nakon što je ispratila generacije i generacije učenika, objavljeno je to na stranici Osnovne škole “Kardinala Stepinca” o školi u Hutovu, prenosi Anadolu.

“Znati prihvatiti dobro i loše, i pad i uspon, jer i to je život. Život zaista piše čudesne priče, kažu ljudi. Nepredvidljiv je taj ljudski život, nestalan, promjenjiv, lijep, ali i gorak. Voljeti svoju domovinu, svoj rodni kraj, svoj narod i svoje korijene, a opet s druge strane imati raširena krila koja te nose u svijet, nešto je poželjno, hrabro i sveto. Pa tako i sada na samom početku nove školske godine suočavamo se s nečim što nam je pomalo tužno i sjetno, ali moramo prihvatiti činjenicu da Hutovo s tradicijom školstva od 91 godine zatvara vrata svoje škole”, objavljeno je.

Hutovska škola nekad je znala brojati i do 800 učenika, u njoj se svoja znanja stjecali mnogi poznati profesori, liječnici i ekonomisti, inženjeri… A sada je zatvorena.

Narodna državna škola u Hutovu otvorena je 1932, godine. Bila je smještena u danas dobro urušenoj zgradi bivše finansijske uprave, starijim generacijama poznatim pod nazivom “Albanija”.

Poslije drugog svjetskog rata nastava se počinje održavati u zgradi koja je služila kao zadružni dom. Zgrada je bila dosta prostrana i za potrebe učenika prilično uslovna. Sada je i ona prazna i oronula i dobrim dijelom se počela urušavati.

U njoj je 1960. godine prvi put počela s radom osmorazredna škola.

Školske 1974./1975. god. sagrađena je u Hutovu nova moderno opremljena školska zgrada. Bila je to ujedno i jedina osmogodišnja škola na područje koje obuhvata današnja općina Neum.

Ukidanjem uskotračne željezničke pruge, hutovsko pučanstvo se polako iseljava. Otvaranjem još jedne osmorazredne škole u Neumu, može se reći da “voz polako napušta Hutovo i kreće prema moru”.

Broj učenika u središnjoj školi u Hutovu iz godine u godinu opada, a u Neumu raste.

Već prve godine kad je otvorena osmorazredna škola u Neumu broj učenika je bio veći nego u Hutovu.

Kao što se smanjivao broj učenika u Hutovu, smanjivao se i broj učenika u područnim školama koje su se, od Kolojanja, Žukovica, Gornjeg Hrasna, Brštanice i Cerovice, vrlo brzo zatvarale.

Uskoro škola u Neumu postaje središnjom školom, a Hutovo područni odjel. Broj učenika je tokom rata još više padao, što se nastavilo i poslije rata.

Škola se i s minimalnim brojem učenika godinama održavala, te ove školske godine po prvi put nakon 91 godinu postojanja u Hutovu nema učenika.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje