Ponedjeljak, 20. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

‘Najhumaniji zakon’ u postratnoj BiH – uvertira za socijalnu reformu FBiH

Preuzmite sliku

Zastupnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine usvojio je Prijedlog zakona o roditeljima njegovateljima. ZA su glasovala 74 zastupnika, a jedan je bio suzdržan.

Cilj je, kako tvrde u Vladi, priznati status roditelja njegovatelja jednom od roditelja osoba s invaliditetom, te mu omogućiti mjesečnu naknadu uz doprinose za mirovinsko-invalidsko, zdravstveno osiguranje i osiguranje za vrijeme nezaposlenosti. Jedan dio roditelja je nezadovoljan, dok drugi dio pozdravlja ovo rješenje jer se, kako kažu, stvari konačno pokreću s mrtve točke.

Pranje zuba, umivanje, hranjenje, presvlačenje sve to za Adnana Derviševića čine njegovi roditelji.

U Parlament FBIH došao je kako bi iskazao svoje neslaganje sa Prijedlogom zakona, kaže legitimitet mu je dalo 13 udruženja širom Federacije kako bi govorio o njihovim problemima.

“Moj dan, odnosno dan mojih roditelja , kako bih paušalno rekao, ne razdvajaju se od mene 24 sata , posebno moj otac“, kazao je Adnan Dervišević.

Očeva figura, kao institucija tako se doima Sead koji je na rukama sve godine osnovnog i srednjeg obrazovanja nosio svog sina. Činio bi još i više, da uslovi dozvoljavaju.

“Ja ne mogu Adnanu ispuniti njegove želje, da mu kupim ono što on hoće. Ja sam mogao da radim u mnogim firmama jer sam ja sebe žrtvovao za njega i nije mi žao. Adnan je završio osnovnu školu redovno, završio je gimnaziju redovno“, kazao je njegov otac Sead.

Za Ines Kavalec iz Udruženja Dajte nam šansu i majku dječaka sa dijagnozom cerebralne paralize, Adnanov primjer je dokaz neadekvatnosti bh. sistema. Ipak , Prijedlog zakona pozdravlja i ocjenjuje tek kao početak borbe ove populacije.

“Nećemo dozvoliti politikanstvo, nećemo dozvoliti da ovoj populaciji , sa rješavanjem ovakvih problema iko nastupa sa ganjanjem političkih poena“, kazala je Kavalec.

Najhumaniji zakon u postratnom periodu ocjena je resornog ministra Veska Drljače. Ne smatra da su prava sa djeteta prebačena na roditelje.

“Omogućili smo kroz određene izmjene i dopune kroz amandmane, da taj zakon ukine i dobne granice djece od 30 godina, da roditelj njegovatelj može obavljati ne samo roditelj nego i srodnik”, smatra Vesko Drljača, ministar rada i socijalne politike FBiH.

Humanost ovog zakona je nesporna i iz tog razloga je usvojen; stav je gotovo svih zastupnika, ali neki od njih upozoravaju-ne smije se desiti da ovaj Zakon skloni inkluziju kao princip.

“Dijete sa invaliditetom sada kada dobije roditelja njegovatelja zvanično ne smije izgubiti pravo na tuđu njegu i pomoć ako se recimo roditelj razboli, taj roditelj mora imati puni kapacitet radno-pravnih elemenata koje crpi iz zakona o radu”, navodi Adis Arapović, nezavisni poslanik.

“Taj roditelj sa svim onim sa čim se susreće i fizički i emotivno i ljudski nema pravo na godišnji odmor, nema pravo na bolovanje nema pravo transfera u tim situacijama brige za svoje dijete , a pri tome se ograničava institucionalna briga na do četiri sata dnevno”, dodaje Sabina Ćudić, zastupnica Naše stranke. (N1)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje