Ponedjeljak, 25. Maja 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Najduži penzionerski staž: Prijedorčanin već 60 godina uživa u penziji

Prijedorčanin je pravo na porodičnu penziju ostvario prije skoro šest decenija i to je najduži period korištenja prava na penziju u RS, potvrđeno je “Nezavisnim” u Fondu PIO RS.

– Korisnik s područja regije Prijedor pravo na porodičnu penziju ostvario je 1958. godine, dok je drugi po tom kriterij korisnik Fonda PIO RS s prebivalištem u FBiH, koji je pravo na porodičnu penziju ostvario 1959. godine – istaknuli su u Fondu.

Najduži period korištenja samostalne penzije, prema podacima Fonda PIO RS, ostvario je korisnik Fonda s adresom u Vojvodini, koji je pravo na samostalnu penziju ostvario 1967. godine.

Rade Rakulj, predsjednik Udruženja penzionera RS, kazao je da postoje osobe koje rano idu u penziju.

– Ranije je ministar policije mogao poslati nekoga u penziju ako se naljuti na njega. Poslije građanskog rata i vojnici su išli rano u penziju, s oko 30-35 godina – istaknuo je Rakulj. Očekuje da će u budućnosti biti mnogo onih koji će više od 50 godina uživati penziju. Ističe da je u drugim zemljama to mnogo drugačije jer tamo, kako objašnjava, nema političkih penzionisanja, protekcija i povlastica. Naveo je da u RS ima mnogo povlastica pa se mladi ljudi šalju u penziju koju uživaju više od 50 godina.

– Bilo je mnogo slučajeva gdje muškarac ili žena doslovno umiru, te se ožene preko noći samo da bi supružnik imao pravo na penziju pa smo tome morali stati ukraj i utvrditi određen period koji neko mora provesti u braku da bi mogao ostvariti pravo na porodičnu penziju – kaže Rakulj za “Nezavisne”.

Saša Aćić, direktor Unije udruženja poslodavaca RS, kazao je da treba pooštriti mjere za odlazak u penziju.

– Poslodavci imaju stav da uvjeti za odlazak u penziju treba da budu mnogo rigidniji i da sticanje statusa penzionera treba da bude mnogo teže, a ne treba ni dozvoliti da se koriste beneficije – naglasio je Aćić.

Prema novom zakonu, osiguranik žena s najmanje 15 godina staža ima pravo na starosnu penziju kad navrši u 2018. godini 64 godine i četiri mjeseca života, s tim da se ta granica svake godine podiže za osam mjeseci, što znači da će se žene 2019. godine izjednačiti s muškarcima i u penziju ići sa 65 godina.

– Osiguranik sa 40 godina penzijskog staža ima pravo na starosnu penziju kad navrši u 2018. godini 57 godina i osam mjeseci života, a ova granica se na godišnjem nivou podiže za četiri mjeseca, što znači da će osiguranici iz ovog člana u penziju ići sa 58 godina – stoji u novom zakonu.

Osiguranik žena sa 35 godina staža osiguranja ima pravo na starosnu penziju kada navrši u 2018. godini 55 godina i osam mjeseci života, ali se i ova granica svake godine povećava za četiri mjeseca te će žene dogodine pravo na starosnu penziju ostvariti sa 56 godina.

– Ukoliko korisnik starosne ili invalidske penzije zaključi brak s navršenih 65 godina, pravo na porodičnu penziju osigurava se bračnom supružniku pod uvjetomda je brak trajao najmanje dvije godine ili da imaju zajedničko dijete – stoji u Zakonu o penzijskom i invalidskom osiguranju. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,