Subota, 4. Februara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Najavljeno finansiranje izgradnje preostalih 65 nišana u Veljacima

Preuzmite sliku

Delegacija Tuzlanskog kantona predvođena premijerom Begom Gutićem i predsjednikom Kantonalne skupštine Senadom Alićem, u društvu potpredsjednika entiteta Republika Srpska Ramiza Salkića posjetila je područja Srebrenice i Bratunca.

Ovom prilikom delegacija je obišla mezarje i memorijalni centar u Veljacima. Prošle godine Vlada je finansirala izgradnju 45 nišana u ovom memorijalnom centru, a tokom današnje posjete premijer Gutić je najavio finansiranje izgradnje preostalih 65 nišana. Nakon posjete mezarju, delegacija je posjetila i spomen sobu u Veljacima.

„Ovaj memorijalni centar, mezarje i spomen soba, zajedno sa svim fotografijama i dokumentima koji su ovdje izloženi vjeran su i vrijedan dokaz koji svjedoči o masovnosti zločina nad Bošnjacima u Bratuncu” rekao je ovom prilikom premijer Gutić.

Nakon posjete Veljacima, delegacija Tuzlanskog kantona posjetila je, položila cvijeće i odala počast žrtvama genocida u Srebrenici, ukopanim u Memorijalnom centru u Potočarima.

„Značaj povratka možda je i najbolje shvatila Vlada Tuzlanskog kantona koja je u proteklim godinama izdvojila više nego cijela Republika Srpska. I tu nismo stali, još uvijek stoji naše opredjeljenje da pomažemo povratak i pružamo materijalnu i nematerijalnu podršku našim povratnicima. Jedan od takvih vidova podrške je i razbijanje medijske blokade i omogućavanje da se signal radija i televizije Tuzlanskog kantona kvalitetno čuje u ovim krajevima”, rekao je ovom prilikom premijer Gutić.

Svoju zahvalnost za takav odnos Vlade Tuzlanskog kantona prema povratnicima iskazao je potpredsjednik Salkić i istaknuo značaj zdravstvene zaštite koju Tuzlanski kanton pruža svim povratnicima u Republiku Srpsku.
„Zdravstvena zaštita, kao vid pomoći i podrške ima poseban značaj za povratnike, te se nadamo da će ta podrška u narednom periodu biti riješena na jedan sistemski i konstantniji način. Time bi se povratnicima poslala još snažnija poruka podrške”, rekao je potpredsjednik Salkić.

Tokom sastanka sa načelnikom Općine Srebrenica razgovarano je o položaju povratnika i njihovim potrebama, te je istaknuto da će i u narednom periodu svi povratnici i dalje uživati podršku Tuzlanskog kantona.
„Kanton će i ubuduće, u skladu sa svojim mogućnostima, podržavati projekte održivog povratka, a Srebrenica i podrinje u tom smislu uvijek će imati posebno mjesto i položaj”, poručeno je danas.

U okviru posjete povratnicima u podrinju delegacija je  posjetila i naselje Pirići u Bratuncu, kojom prilikom je odata počast i položeno cvijeće na Spomen obilježju u ovom mjestu. „16. maja 1992. godine se dogodio prvi napad na ovo mjesto i tog dana zabilježena je, zahvaljujući pripadnicima 28.divizije Armije Republike Bosne i Hercegovine, prva naša pobjeda. Upravo je izgradnja spomen obilježja za 194 poginula borca na ovom mjestu od velikog značaja za historiju Bosne i Hercegovine”, rekao je premijer Gutić. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,