Petak, 25. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Na sarajevski aerodrom stigla pomoć Turske za BiH u borbi protiv koronavirusa

Preuzmite sliku

Na Međunarodni aerodrom Sarajevo u srijedu je stigla medicinska pomoć Turske Bosni i Hercegovini za borbu protiv širenja koronavirusa, javlja Anadolu Agency (AA).

Na pistu Međunarodnog aerodroma Sarajevo sletio je avion turske vojske kojim je dopremljena pomoć, a avion su dočekali ambasador Republike Turske u BiH Haldun Koc i ministar sigurnosti Fahrudin Radončić. Pomoć se sastoji od zaštitne opreme (medicinske maske i medicinska zaštitna odijela), te testova za COVID-19.

Ambasador Koc je istakao kako je ova pomoć, koja je poslana prema instrukcijama predsjednika Turske Recepa Tayyipa Erdogana, znak solidarnosti Turske s bratskom i prijateljskom BiH u ovim teškim trenucima.

“Vjerujemo da će ova pomoć biti od koristi narodu BiH. Ja sam upravo uručio i orginalno pismo predsjednika Erdogana upućeno predsjedavajućem Predsjedništva BiH Šefiku Džaferoviću, a tiče se ove pomoći. Vjerujemo da će trenutna situacija, koja je pogodila cijeli svijet, biti okončana i ovo su trenuci kada jedni drugima trebamo pokazati solidarnost i pomoć”, rekao je Koc.

Ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić zahvalio je Turskoj na pomoći.

“Mi se u ime BiH, svih članova Predsjedništva BiH i svih građana, zahvaljujemo što je Republika Turska u jednoj iznimnoj teškoj situaciji i po nju i po njene građane, jer se nalaze u pandemiji, našla humanitarni kapacitet da građanima BiH pošalje veoma važnu humanitarnu pomoć”, rekao je Radončić, dodajući kako će pomoć u narednom periodu biti raspoređena građanima BiH.

“Mi još jednom iskazujemo veliku zahvalnost predsjedniku Erdoganu i svim građanima Turske što su danas pokazali solidarnost sa svim građanima BiH”, rekao je Radončić.

Dodao je kako, prema preliminarnim podacima, pošiljka pomoći iz Turske sadrži više stotina hiljada komada rukavica, maski, nekoliko hiljada specijalnih odjela za ljekare i najmanje 2.000 testova za koronavirus.

Podsjećamo da je pošiljka pomoći iz Tuske stigla svega nekoliko dana nakon što je predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović razgovarao telefonom s predsjednikom Turske Recepom Tayyipom Erdoganom, a tokom razgovora je naglašeno da se pandemija može pobijediti jedino zajedničkim i koordiniranim aktivnostima cijelog svijeta.

Džaferović je tada zahvalio na pomoći koju je Republika Turska među prvima pružila Bosni i Hercegovini, dok je predsjednik Erdogan rekao da će se pomoć Republike Turske nastaviti, u medicinskoj opremi neophodnoj za zaustavljanje širenja COVID-19.

Iz Turske je krajem marta također stigla pošiljka pomoći BiH.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,