Ponedjeljak, 27. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Na području Hercegovine i dalje aktivni požari

Preuzmite sliku

Hercegovina je i danas zahvaćena požarima. Nakon Jablanice, Čapljine i Stoca u kojima već sedam dana neprestano gori, sinoć je gorjelo i na području Mostara. Srećom dobrom i pravovremenom intervencijom vatrogasaca neki požari su već ugašeni, javlja Anadolu Agency (AA).

Požar u Jablanici se širi i prijeti endemskoj vrsti bora, pa su iz Općine Jablanica zatražili pomoć sa viših nivoa vlasti i djelovanje iz zraka.

“Predstavnici općinske vlasti u Jablanici zatražili su i međunarodnu pomoć preko našeg Operativnog centra. I dalje je aktivan požar na lokalitetu Komadinovo vrelo“, rekao je za AA glasnogovornik Civilne zaštite Hercegovačko-neretvanskog kantona Pero Pavlović.

Osim Jablanice, još uvijek su aktivni požari i na području Stoca, Mostara i Čapljine.

“U Mostaru imamo aktivan požar na lokalitetu Vitoša. U Bogodolu je vatra ugašena, a ljudi koji su pomogli pri gašenju i dalje dežuraju u blizini mjesta gdje je gorjelo. U Stocu i dalje gori na Crnoglavu, odnosno u Budisavinama u Općini Čapljina“, navodi Pavlović.

Na sreću nijedan od navedenih požara ne prijeti ljudima i objektima.

“Nema stambenih, niti privrednih objekata koji su ugroženi ovim požarima. Gašenje je otežano jer se radi o nepristupačnom ili o miniranom terenu. U Jablanici je teren strm i nepristupačan, dok u Stocu i Čapljini postoji osnovana sumnja da se radi o terenu koji je miniran“, istakao je Pavlović.

Meteorolozi za Bosnu i Hercegovinu u narednim danima predviđaju kišovito vrijeme, što bi svi se nadaju moglo ugasiti požare.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,