Utorak, 25. Januara 2022.
Tuzlanski.ba logo

Na aerodrome u Tuzli i Sarajevu slijeću avioni s pomoći

Preuzmite sliku

Federalno ministarstvo prometa i komunikacija, u čijoj su nadležnosti aerodromi u Federaciji BiH, saopćilo je da je Međunarodni aerodrom Tuzla, nakon katastrofalnih poplava, uspio održati redovan putnički saobraćaj i svakodnevno je otvoren za prihvat, otpremu, opsluživanje i podršku spasilačkim misijama u kojima učestvuju helikopteri iz Hrvatske, Slovenije, EUFOR-a i Oružanih snaga BiH.

Tako je 18. maja vanredno prihvaćen i otpremljen veliki kargo avion IL 76 sa spasilačkom opremom i sredstvima, koja su dalje proslijeđena u krizna područja. Što se tiče helikopterskih letova za evakuaciju, evidentirano je 46 slijetanja i polijetanja (23 operacije), ne računajući helikoptere OS BiH.

Također, na Tuzlanski aerodrom je sletio i avion IL-76TD sa osam tona opreme za spašavanje i četiri pripadnika UK spasilačkih snaga (specijalna oprema za reakciju u slučaju poplava – podrška specijalcima iz Ujedinjenog Kraljevstva koji su ranije već stigli u BiH). Avion je doletio u organizaciji Britanske ambasade u BiH.

Na ovaj aerodrom je 19. maja iz Italije, u organizaciji UNHCR-ovog ogranka u BiH, sletio i avion sa 15,5 tona opreme za spašavanje.

Na Međunarodni aerodrom Sarajevo je, uz redovno odvijanje saobraćaja, 19. maja sletio avion turskih zračnih snaga s 8,5 tona humanitarne pomoći, a 20. maja avion Vlade Azerbejdžana s 25 tona ove pomoći. (Seebiz.net)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje