Srijeda, 27. Oktobra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Multisektorska saradnja u prevenciji maloljetničkog prijestupništva

Preuzmite sliku

Ministar za rad, socijalnu politiku i povratak Esad Džidić potpisao je danas sa predstavnicima četiri institucije Memorandum o saradnji na projektu „Razvoj saradnje kroz sveobuhvatan pristup u oblasti maloljetničkog prijestupništva“.

Memorandum je potpisan sa predstavnicima Udruženja građana ”Vive žene” Tuzla, JU Centar za socijalni rad Lukavac, JZU Univerzitetski klinički centar Tuzla i Edukacijsko – rehabilitacijskog fakulteta Univerziteta u Tuzli.

Time je potvrđena dugogodišnja saradnja u oblasti psihosocijalne djelatnosti i nastavljen rad na takozvanoj sveobuhvatnoj prevenciji koji podrazumijeva ne samo rad sa mladim ljudima nego i sa porodicom, institucijom i školom.

Bitna determinanta tog dokumenta, po riječima ministra Džidića, je „hvatanje u koštac sa problemom maloljetničke delinkvencije i doprinos boljem razvoju samog društva i maloljetnika“.

– Potpisivanjem ovog memoranduma data je kruna na dugogodišnju saradnju interresornog tima u oblasti prevencije maloljetničkog prijestupništva a kroz program je urađen i mali pilot projekt u Centru za socijalni rad Lukavac gdje je novcem koji je prikupila ova interresorna grupa formirano savjetovalište za djecu i roditelje a u cilju sprečavanja maloljetničke delinkvencije – istaknuo je ministar Džidić.

Projekt se realizira u skladu sa Programom prevencije, intervencija i resocijalizacije u oblasti maloljetničkog prijestupništva u Tuzlanskom kantonu za period ‘20-‘23. godine, a finansijsku podršku pružila je Ambasada Švicarske u BiH, saopćeno je iz Vlade TK.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje