Utorak, 29. Novembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Muftija travnički ef. Adilović: ‘Trebamo zajedno raditi na zadržavanju mladih u BiH’

Preuzmite sliku

Muftija travnički Ahmed ef. Adilović izjavio je u utorak kako je potreban zajednički rad na postizanju napretka društvene zajednice te boljeg životnog ambijenta za mlađe generacije i zaustavljanje njihovog iseljavanja iz BiH.

– Trebamo zajedno osigurati da generacije koje dolaze imaju ljepšu atmosferu i da nemaju potrebu ići van domovine, kako bi živjeli i radili, nego da ovdje imaju priliku dostojanstveno živjeti i graditi sreću – poručio je Adilović, na tradicionalnom bajramskom prijemu u Travniku.

Muftija Adilović ocijenio je kako se bh. društvo susreće s brojnim izazovima, ističući, među ostalim, “sve prisutnije napade na integritet BiH, te pozive na slabljenje države, razjedinjenja i odcjepljenja”.

– Toga svi trebamo biti svjesni i, shodno mogućnosti, djelovati. Naša domovina je stotinama godina opstajala na pravdi i suživotu, te nitko nikome nije smetao, osim u nekim kriznim momentima, kada su neke sile sa strane dolazile i raspirivale nacionalnu mržnju i probleme među našim narodima. Nadam se da se to u budućnosti neće dogoditi, ali do nas je da učinimo sve što možemo da živimo sretnije i zadovoljnije – naglasio je Adilović.

Kao jedan od gorućih problema društva, prvenstveno mladih, Adilović je spomenuo kockanje, odnosno igre na sreću.

– Znajući koliko je to zlo veliko i prisutno u našoj sredini, pozivam sve da zajedno radimo da ga umanjimo i da naša omladina bude zaokupljena lijepim stvarima, a ne da luta stranputicama – kazao je, među ostalim, Adilović.

Tradicionalnom prijemu, u povodu Ramazanskog bajrama, prisustvovale su brojne zvanice iz društvenog, vjerskog i političkog života. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje