Petak, 7. Avgusta 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Moore: Degutantno je i žalosno negirati genocid u Srebrenici

Degutantno je i žalosno negirati genocid u Srebrenici, jer demantovati istinu, odnosno da je to bio genocid, nije u korist ni budućih ni starijih generacija, poručio je sinoć u izjavi za TV1 šef Misije OCSE-a u BiH Jonathan Moore, koji će danas prisustvovati komemoraciji u Memorijalnom centru u Potočarima.

Poruka povodom obilježena 22. godišnjice genocida u Srebrenici, dodao je, uvijek je ista – porodice žrtava i principi prava se moraju poštovati, a genocid se ne može zaboraviti niti negirati.

Šef Misije OSCE-a u BiH podsjetio je da je Međunarodni sud pravde u Hagu 2007. godine potvrdio da se u Srebrenici desio genocid, a onima koji govore da je to bio užasan zločin, ali ne žele ga ga nazovu genocidom, Moore je uputio poruku da je genocid odluka Međunarodnog suda pravde.

“Osim toga, to nije pitanje krivice jednog naroda, već je pitanje ratnih zločinaca. To ne mora da bude stid za jedan narod. Moramo tražiti zajedničko razumijevanje, poštovanje prema svim žrtvama i jednim glasom priznati genocid u Srebrenici”, rekao je Moore.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje