Srijeda, 4. Avgusta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Mirjana Marinković-Lepić: Hitno ispitati navode o Viškoviću

Preuzmite sliku

Povodom iskaza zaštićenog svjedoka o navodnom učešću Radovana Viškovića, premijera RS, u ratnim zločinima reagovala je Mirjana Marinković-Lepić, zastupnica Naše stranke u Parlamentu BiH.

Ljudi koji su na bilo koji način učestvovali u ratnim zločinima ne smiju obavljati bilo kakve javne funkcije u BiH, pogotovo ne premijerske. Otud je neophodno što prije ili potvrditi ili otkloniti sumnju da je Radovan Višković, premijer RS, nudio novce za premještanje masovnih grobnica, što je navedeno u iskazu zaštićenog svjedoka na Sudu BiH 2017. godine. Najnovije informacije govore da je zaštićeni svjedok još 1995., prilikom istrage o genocidu u Srebrenici, naveo da je Višković učestvovao u transportu Bošnjaka na mjesto streljanja“, navela je ona.

Vezano | Iz Memorijalnog centra Srebrenica traže formiranje predmeta “Radovan Višković” 

Poručila je i da je za ispitivanje ovih navoda najodgovornije Tužilaštvo BiH.

“Prije dva dana smo dobili lošu ocjenu britanske sutkinje Joanne Korner i tiče se upravo procesuiranja ratnih zločina. Pozivam tužiteljicu Gordanu Tadić da ovaj slučaj upravo bude tačka s koje se kreće u ozbiljniji pristup ovoj najvažnijoj temi za dugoročan i stabilan mir u BiH”.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje