Subota, 8. Maja 2021.
Tuzlanski.ba logo

Ministrica Čolić: Kritikujte nas ukoliko imate potrebu ali to radite s maskama, situacija i nije baš ružičasta (VIDEO)

Preuzmite sliku

Tuzlanski kanton sa današnjim danom broji 144 aktivna slučaja zaraze korona virusom, zabilježeno je šest smrtnih slučajeva dok je trenutno zbog virusa COVID-19, 13 pacijenata hospitalizirano u UKC-u Tuzla.

Ministrica zdravstva Tuzlanskog kantona i predsjednica Kriznog štaba TK Dajana Čolić za Tuzlanski.ba kazala je kako situacija širenja pandemije izazvane koronavirusom u našem kantonu i nije baš ružičasta.

‘Dogodile su se dvije stvari. Prva stvar je bila ukidanje svih mjera zabrane što je bila psihološka poruka građanima da korone više nema. Druga stvar jeste veći broj pozitivnih osoba koje su doputovale iz inostranstva (Švedska, Njemačka, Švicarska) dakle došlo je do uvoza virusa’ – kaže Dajana Čolić i ističe da ni sama nije očekivala ovakav razvoj situacije zbog čega ne krije zabrinutost.

‘Građani su ponovo počeli da poštuju mjere preporuke u cilju suzbijanja širenja pandemije COVID-19. To je dobro i jedini je način da svi zajedno uradimo sve što je u našoj mogućnosti da situaciju držimo pod kontrolom i da se izborimo sa ovom pošasti. Nažalost ima i onih koji sve ovo ne shvaćaju ozbiljno. Ja ih sve molim neka nas kritikuju ukoliko smatraju da imaju potrebu za tim ali neka to rade s maskama na licu zbog sebe i svojih najmilijih’ – kaže ministrica zdravstva TK.

Ministrica Čolić je istakla da građani moraju imati tačne i pravovremene informacije kako bi mogli donostiti odluke o vlastitom životu i da uloga medija ima veliki značaj.

Sa današnjim danom 349 osoba nalazi se pod zdravstvenim nadzorom Kriznog štaba Ministarstva zdravstva TK. Čolić je kazala da su to osobe koje ne bi trebale da izlaze iz svojih domova odnosno njima je izdata mjera kućne izolacije u periodu od dvije sedmice.

 • ‘U kućnu izolaciju se stavljaju osobe koje su bile u kontaktu sa pozitivnim osobama na COVID-19 ili su i sami pozitivni. Procjenu kome će biti izdata naredba kućne izolacije rade epidemiolozi na terenu’ – pojasnila je ministrica Čolić.

  Ono što dodatno usložnjava situaciju kada je u pitanju širenje koronavirusa jeste činjenica da je veliki broj otkrivenih slučajeva asimptomatske prirode.

  “Do sada smo tako otkrili negdje oko desetak slučajeva. Pacijenti su se javili u UKC Tuzla zbog prirode druge bolesti, međutim nakon testiranja na COVID-19 bili su pozitivni. Nisu pokazivali nikakve simptome. Činjenica je da nam virus cirkuliše u populaciji i da se širi. Ranije nismo imali izraženo da se virus širi iz npr. klastera u jednom gradu ili općini na druga područja u kantonu danas je to slučaj” – kaže Čolić.

  Ministrica Čolić je u razgovoru za naš portal kazala da se o virusu COVID-19 ni danas ne zna ništa više u odnosu kada se on pojavio na području našeg kantona.

  ‘Zanimljivo je da imate npr. slučaj kada se zarazi osoba za koju svi pomisle da će se sigurno oporaviti, a dogodi se suprotno. Dok s druge strane imamo i primjere starijih osoba sa komorbiditetima koji se na kraju uspješno oporave. Ni epidemiolozi nemaju odgovor na ovo još uvijek. U suštini o virisu jako malo znamo, to i jeste problem. Onog trenutka kada se o njemu bude više znalo očekivati je da ćemo imati i vakcinu odnosno lijek’ – istakla je naša sagovornica.

 • Na kraju razgovora Ministrica zdravstva Tuzlanskog kantona i predsjednica Kriznog štaba TK Dajana Čolić naglasila je kako je zadovoljna radom zdravstvenih ustanova na području TK i njihovom odgovorom na pojavu epidemije koja je uzrokovana pojavom i širenjem koronavirusa. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje