Subota, 23. Januara 2021.
Tuzlanski.ba logo

Ministrica Bogunić najavila reviziju diploma (VIDEO)

Preuzmite sliku

Ministrica obrazovanja Kantona Sarajevo Zineta Bogunić potvrdila je da je u prvim danima nakon preuzimanja funkcije stigao zahtjev za izvršenje revizije diploma, uvjerenja i svjedodžbi nastavnika u sarajevskim školama, koji joj je uime Sindikata osnovnog odgoja i obrazovanja uputio Saudin Sivro.

Najavila je da će revizija diploma ubrzo početi te da problem ‘raznih diploma’ koje stižu s različitih privatnih fakulteta postoji dugo.

– Taj problem postoji više od 15 godina i niko neće da se bavi njim – naglasila je Bogunić.

U zahtjevu Sindikata navodi se kako u školama na području Kantona Sarajevo rade ljudi koji nisu sposobni obavljati svoj posao, a ministrica ističe kako to ne može reći, ali da se takve sporne diplome vjerovatno mogu pronaći od predškolskog do visokog obrazovanja u cijeloj BiH.

– Činjenica je da ima puno kolega koji su imali višu stručnu spremu i da ih zakon ne bi ‘zaskočio’, a kako bi mogli raditi u školama, puno njih je upisalo travnički fakultet, Kobiljaču, Pale, Gračanicu, više i ne znam mjesta gdje postoje takve diplome. Postoje nastavnici koji su završili možda čak za godinu dana one dvije godine koje je trebalo. Tu nisu krive samo kolege, već i visoko obrazovanje, jer puno naših profesora predaje na tim fakultetima – dodala je ministrica. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje