Petak, 21. Januara 2022.
Tuzlanski.ba logo

Ministarstvo odbrane BiH potvrdilo da je u konzervama s junetinom svinjetina

Preuzmite sliku

Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine potvrdilo je natpise medija koji su prije nekoliko dana objavili kako se u konzervama junetine, namijenjenim pripadnicima Oružanih snaga (OS) BiH, nalazi svinjetina, piše Radiosarajevo.

“Na temelju prijava od strane pripadnika OS BiH te pisanja medija o navodnim nepravilnostima u oblasti nabavke, pripreme i distribucije prehrambenih artikala u toku 2018. godine, MO BiH provelo je internu istragu sa ciljem utvrđivanja činjenica vezanih za predmetne navode o procesima koji nisu provedeni u skladu sa važećim propisima, te Pravilnikom o ishrani u MO i OS BiH i ugovorima o nabavkama artikala ishrane u MO BiH i OS BiH, kao i drugim procedurama koje regulišu ishranu u MO i OS BiH.

Kao rezultat interne istrage utvrđeno je da su dva dobavljača sa kojima je MO BiH sklopilo ugovore o snabdijevanju konzerviranih obroka sa junećim mesom, te pite sa mesom, izvršili isporuku dijela predmetnih artikala ishrane, u kojima se, a na osnovu labaratorijskih analiza nadležnih zavoda, pored deklarisanih sastojaka, utvrdilo i postojanje svinjskog proteina”, navode iz MOBiH.

Nadležni u MO i OS BiH, dodaje, odmah su “po prvoj izraženoj sumnji, hitno zabranili upotrebu spornih artikala u ishrani pripadnika u komandama i jedinicma OS BiH do okončanja svih laboratorijskih analiza iz predmetnih nabavki”.

“U skladu sa utvrđenim činjenicama, Ministarstvo odbrane BiH poduzet će mjere i aktivnosti u cilju pravne zaštite interesa MO i OS BiH u predmetnim stvarima. Također će se, u cilju jačanja sistema planiranja, kontrole i nadzora nad artiklima ishrane, provesti aktivnosti radi utvrđivanja eventualne odgovornosti pripadnika MO i OS BiH koji bi se mogli dovesti u vezu sa utvrđenim propustima”, saopćeno je iz Ministarstva. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje