Nedjelja, 19. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Ministarstvo civilnih poslova: Potvrđena sigurnost AstraZenecine vakcine

Preuzmite sliku

U vezi s nedavnim naučnim pregledima vakcina AstraZeneca (AZ) COVID-19, Ministarstvu civilnih poslova BiH su se obratili predstavnici COVAX mehanizma.

Kako navode iz ovog ministarstva, dopisom se iznova potvrđuje sigurnost koja je posebice zajamčena samo u okviru mehanizma koji su strogo kontrolirani i u koje je BiH uključena.

“Naime, glavni prioritet COVAX-a je osiguravanje sigurnih i efikasnih vakcina za najugroženije širom svijeta. Partneri COVAX-a, uključujući SZO, pomno prate vijesti o mogućnosti vrlo rijetke nuspojave AstraZenece vakcine. Odluke o upotrebi vakcina temelje se na smjernicama SZO”, ističu.

7. aprila, 2021. godine, Globalni savetodavni odbor SZO za sigurnost vakcina (GACVS) je pregledao najnovije globalne podatke o vrlo rijetkim događajima krvnih ugrušaka sa niskom razinom trombocita nakon vakcinisanja AZ vakcinom. Ovaj se pregled, kako navode, odvijao zajedno s nalazima Evropske agencije za lijekove i vlastite kontrole Regulatorne agencije za lijekove i zdravstvene proizvode Ujedinjenog Kraljevstva.

Pojave krvnih ugrušaka

“Globalni savetodavni odbor SZO za sigurnost cjepiva (GACVS) konstantovao je da uzročno-posljedična veza između vakcina i pojave krvnih ugrušaka nije potvrđena zbog ograničenih podataka te da se daljnja upotreba AZ vakcina pažljivo prati”, ističu iz Ministarstva civilnih poslova.

Na temelju toga, WHO savjetuje da zemlje nastave s primjenom AZ vakcina.

“Kao što je ponovljeno u izjavama Evropske agencije za lijekove, kao i Svjetskog savjetodavnog odbora SZO za sigurnost cjepiva (GVACS) AZ vakcina ostaje važno javnozdravstveno sredstvo protiv pandemije COVID-19 i efikasano je u prevenciji teških slučajeva, hospitalizacije i smrti. Zemljama se savjetuje da ojačaju svoje sisteme nadzora i nastave sa praćenjem i izvješćivanjem putem regulatora za lijekove”, zaključuju iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,