Subota, 28. Januara 2023.
Tuzlanski.ba logo

“Minelino srce”: Sjećanje na mladu pravnicu čiji su organi spasili živote (FOTO/VIDEO)

Preuzmite sliku

Dvadesetjednogodišnja Amela Zukić iz Zavidovića, zajedno sa svojim ocem Seadom, osnovala je Fondaciju „Minelino srce“, u sjećanju na sestru Minelu, koja je u avgustu 2014. godine u 25. godini izgubila život u saobraćajnoj nesreći, piše Tuzlanski.ba.

Naime, Minela je nakon nesreće pala u komu, a nakon dva dana njen otac je u Univerzitetsko-kliničkom centru Tuzla potpisao saglasnost da se njeni organi daruju onima kojima su neophodni za spas.

Danas je Minelina porodica u kontaktu sa tri osobe koje su dobile organe njihove dvadesetpetogodišnjakinje čije se „svjetlo života“ te godine zauvijek ugasilo.

Minela je bila diplomirana pravnica, upisala je magistarski u Sarajevu i položila sve ispite, ali do odbrane magistarskog rada nije stigla.

Umjesto prvog radnog dana, klanjana joj je dženaza.

Svake godine, na dan njenog rođenja 22. jula, sestra i otac organizuju „Marš mira“, od mjesta nesreće do njenog mezara, do Mineline staze mladosti, što će biti i ove godine (24.jula).

Na ovaj način žele probuditi svijest kod građana o doniranju organa, vodeći se motom „Ako spasiš jedan život, kao da si spasio cijeli svijet“.  U nastavku pogledajte video “Marša mira”. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje