Petak, 1. Decembra 2023.
Tuzlanski.ba logo

Milanović u Širokom Brijegu: “Izbit će rat u BiH. Čime? Ta opasnost ne postoji”

Preuzmite sliku

Predsjednik Zoran Milanović izjavio je u Širokom Brijegu da nema opasnosti od rata u Bosni i Hercegovini, te je izrazio očekivanje od visokog predstavnika da izmijeni Izborni zakon kako bi se prestalo s preglasavanjem tamošnjih Hrvata.

Milanović je na prigodnoj svečanosti u Širokom Brijegu odlikovao Poskok bojnu Hrvatskoga vijeća obrane Široki Brijeg Redom hrvatskog trolista za osobite zasluge njezinih pripadnika u Domovinskome ratu.

Odličje je uručio nekadašnjim zapovjednicima Marinku Mikuliću i Anđelku Ćužiću.

U obraćanju je odbacio tvrdnje kako postoji prijetnja ratom u toj zemlji.

“U BiH oružja nema. Kome to treba objašnjavati, onima koji nas plaše izbijanjem ratnog sukoba i nereda. Međunarodnoj zajednici iz Sarajeva, unitaristima. Izbit će rat u BiH. Čime? Ta opasnost ne postoji”, rekao je Milanović.

Istaknuo je da Hrvatska kao članica EU i NATO-a mora skrbiti za državu BiH i ravnopravnost Hrvata.

“Odgovornost Zagreba za ovo što se događa u BiH je da je se čuva, da se taj poredak ne urušava i da svaki narod bude jednakopravan”, dodao je hrvatski predsjednik.

Izrazio je očekivanje da će visoki predstavnik Christian Schmidt spriječiti nastavak preglasavanja Hrvata kako se ne bi ponavljao izbor hrvatskog člana Predsjedništva BiH Željka Komšića kojega su u četiri navrata izabrali Bošnjaci.

“Dok god visoki predstavnik bude mogao mijenjati zakone ove zemlje kako bi podigli optužnice protiv Pere, Marka ili Milorada, a nemaju vremena promijeniti Izborni zakon što mogu jednim potpisom pera i omogućiti da Hrvatima drugi ne biraju predstavnika, ja u takvu pravdu ne vjerujem”, istaknuo je.

Dodao je kako su unatoč svemu Hrvati u BiH neiskorjenjiv narod, te da su od 1991. godine pokazali odlučnost oduprijeti se agresiji i obraniti u ratu.

Podsjetio je na zaustavljanje tenkova JNA u mjestu Pologu između Mostara i Širokog Brijega u svibnju 1991. godine.

“Hrvatski narod je pokazao visoko produhovljeno mirotvorstvo, ali i lukavost, pronicljivost jer su znali što se sprema”, rekao je Milanović.

Opetovao je kako je ponajprije zahvaljujući postrojbama Hrvatske vojske i Hrvatskoga vijeća obrane oslobođena Bosna i Hercegovina čime je srpska strana prisiljena sjesti za pregovarački stol u Daytonu.

Milanović je nakon svečanosti dodjele odlična Poskok bojnoj položio cvijeće i zapalio svijeće za poginule hrvatske branitelje u središtu Širokog Brijega.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje