Utorak, 28. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Mijatović: Uživajte u vašim saborima i nacionalnim identitetima, ali se spremite za “drugo poluvrijeme”

Preuzmite sliku

Dopremijer Federacije Bosne i Hercegovine i potpredsjednik SDP-a Vojin Mijatović je govorio o nacionalnom zaoštravanju koju generiše politika u BiH, kazavši da vezanje nacionalnih i vjerskih zastava vodi u rat.

“Posljednji popis u BiH je pokazao da ipak želimo biti Bošnjaci, Srbi i Hrvati i Ostali, a ne Bosanci i Hercegovci, i to svi podjednako ne želimo. Kao i svaki put u historiji kada vežete zastave nacionalnosti i vjeroispovijesti dobijete rat, to je teorija koja je do sada potvrđena skoro svaki put”, poručio je.

Smatra da vjerski lideri trebaju dati primjer saradnje političarima, ali da to nažalost izostaje.

“Danas kada politika u regionu zaoštrava i dovodi do usijanja, bar bi valjda vjerski poglavari trebali sjesti zajedno, pozvati narode na mir i žestoko udariti po političkim liderima ukoliko se imalo drže svojih svetih knjiga, ali se nažalost to ne dešava. Zašto? Pa znamo, nemojte da ponavljamo po stoti put”, napisao je Mijatović.

Osvrnuo se na to da najveći gradovi u BiH nisu multietnički iako u njime žive svi narodi iz BiH.

“Da li je Banja Luka multietnički grad, nije, da li je Sarajevo multietnički grad – nije, da li je Mostar multietnički grad – nije, to smo još 90-tih uništili i nažalost trebat će godina i decenija da se isto promijeni”, kazao je.

Mijatović ističe kako ga napadaju oni koji se zalažu za isticanje nacionalnog jer im on kvari tu idilu. Prozvao je i nacionalna okupljanja te poručio onima koji to podržavaju da se spreme za “drugo poluvrijeme”.

“Uživajte u vašim ubjeđenjima i iluzijama, uživajte u svojim saborima i nacionalnim identitetima i mitovima, do tada polako, ali sigurno spremite se za, kako vi svi volite reći, ‘drugo poluvrijeme’. Naravno bez mene. A ja, ja ću ostati vjeran dok sam živ ovoj žuto-plavoj sa zvjezdicama, ona je donijela mir i život, pod njom ima mjesta za sve, pa i nas ‘radikalne ateiste’, kako reče jedan ‘lider’, ili nas ‘konvertite i izdajnike’, kako reče još jedan ‘lider'”, poručio je.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,