Četvrtak, 5. Avgusta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Mešković o Praljku: Želimo da život provede u zatvoru analizirajći štetu koju je učinio čovječanstvu

Preuzmite sliku

Predsjednik Saveza logoraša BiH Jasmin Mešković izjavio je kako očekuje da će Slobodan Praljak, nakon što mu je potvrđena kazna od 20 godina zatvora pred Žalbenim vijećem Međunarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju, kao i ostali osuđeni, izdržavati kaznu zatvora koju mu je odredio Haški tribunal.

“Želim da vjerujem da Praljak nije popio otrov, da je možda neka druga tečnost. Ne bih želio da se to desilo. Sreća da je saslušao presudu do kraja. Nadamo se da će sve to na kraju biti uredu, da će on, kao i ostali, izdržavati kaznu onoliko koliko je Haški tribunal njemu odredio”, istakao je Mešković i  dodao:

“Želimo da život provede u pritvoru, odnosno u zatvoru, i da ima dugo vremena analizirati koju štetu je učinio čovječanstvu, a posebno BiH.”

Govoreći o do sada izrečenim presudama u predmetu “Prlić i drugi”, Mešković kaže kako su u Savezu logoraša BiH, u najmanju ruku, očekivali i željeli da prvostepena presuda bude potvrđena.

“Imali smo priliku u sažetku presude vidjeti da je bilo i elemenata koje je Tužilaštvo dokazalo, da je prvostepeno vijeće propustilo. Bilo je i nekih elemenata kada su u pitanju i dokazi odbrane. Ovo do sada ide nekim planom”, rekao je Mešković.

Izrazio je nadu da će izricanje drugostepene presude biti nastavljeno.

Osuđeni Slobodan Praljak tvrdi da je popio otrov iz bočice, nakon potvrđivanje kazne od 20 godina zatvora pred Žalbenim vijećem Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju.

Nakon što je predsjedavajući Žalbenog vijeća Carmel Agius odbacio žalbu i potvrdio prvostepenu presudu od 20 godina zatvora, Praljak je uzviknuo: “Slobodan Praljak nije ratni zločinac. S prijezirom odbacujem ovakvu presudu”, nakon čega je izvadio bočicu i popio njen sadržaj.

Agius je zatražio prekid suđenja i spuštanje zastora. Žalbeno vijeće MKSJ je prethodno danas potvrdilo kaznu od 25 godina zatvora Jadranku Prliću, bivšem predsjedniku HVO-a i vlade tzv. HR HB. Potvrđena je i kazna od 20 godina zatvora za Brunu Stojića, bivšeg načelnika odjela odbrane sastavnica oružanih snaga HR HB.

Izricanje konačne presude očekuju još Milivoj Petković, Valentin Ćorić i Berislav Pušić, koji nije bio prisutan u sudnici. (AA)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje