Ponedjeljak, 26. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Merhamet organizuje akciju “Bosanski kurban”, poznate i cijene za BiH, Mekku i Australiju

Preuzmite sliku

Muslimansko dobrotvorno društvo “Merhamet” započelo je s akcijom “Kurban 2023./1444.”. “Merhamet” će kurbane nabavljati u Bosni i Hercegovini, Mekki (Saudijska Arabija) i Australiji.

U okviru akcije “Bosanski kurban”, koja traje do 29. juna ove godine, HO “Merhamet” MDD će nabavljati domaće kurbane od bh. poljoprivrednih proizvođača i povratnika.

“Na ovaj način, ‘Merhamet’ obezbjeđuje meso za svojih 45 javnih kuhinja u BiH i njihovih punktova širom BiH, u kojima se svakodnevno hrani više od 8.000 socijalno ugroženih građana, Zahvaljujući upravo akciji ‘Kurban’, naši korisnici širom BiH imaju obilne i kvalitetne obroke s mesom tokom cijele godine. Istovremeno, ovom akcijom ‘Merhamet’ pomaže bh. poljoprivredne proizvođače, povratnike, nezaposlene demobilisane borce, brojna udruženja, socijalne ustanove i socijalno ugrožene građane Bosne i Hercegovine. Zahvaljujemo se građanima BiH i našoj dijaspori na povjerenje koje godinama ukazuju ‘Merhametu’ i na taj način pomažu socijalno najugroženije osobe i porodice u BiH”, kazao je predsjednik HO “Merhamet” MDD Kenan Vrbanjac.

Prema njegovim riječima, donacija za domaći kurban iznosi 430 KM, a “Merhamet”, onima koji to žele, nudi mogućnost prisustvovanja klanju kurbana.

  • Vrbanjac dodaje da će “Merhamet” do 27. juna primati i donacije za nabavku kurbana iz Mekke i Australije.

    “Žrtvovanje kurbana u Mekki ‘Merhamet’ organizuje već četvrtu godinu zaredom, a u Australiji više od dvije decenije. Akciju ‘Kurbani u Mekki i Australiji’ provodi ‘Merhamet’ Švedske, a u njoj učestvuje i HO ‘Merhamet’ MDD sa svojim organizacionim jedinicama širom BiH. Žrtvovanje kurbana se obavlja u najsvetijem gradu muslimana Mekki, kao i u Australiji, u skladu sa islamskim propisima. Na ovaj način, ‘Merhamet’ pomaže ugroženo muslimansko stanovništvo u kriznim područjima, u Africi i Aziji”, naglasio je Vrbanjac.

    Donacija za kurban iz Mekke i Australije iznosi 300 KM.

    Donacije za nabavku domaćih kurbana i kurbana iz Meke i Australije se primaju u svim regionalnim i osnovnim odborima “Merhameta”, u sjedištu Društva u Sarajevu (Bistrik 2). Mogu se uplatiti u BiH i u inostranstvu i putem žiro-računa, prema instrukcijama koje građani mogu naći na Merhametovoj web stranici  i na facebook stranici, saopćeno je iz “Merhameta”.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje