Utorak, 27. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Majke enklava Srebrenica i Žepa: Čitav svijet ima priliku vidjeti istinu o genocidu koji je 1995. godine izvršen pod zastavom UN-a

Preuzmite sliku

Film bosanskohercegovačke autorice Jasmile Žbanić “Quo vadis, Aida?”, koji govori u genocidu u Srebrenici, nominovan je u ponedjeljak za prestižnu nagradu Oscar, u kategoriji najboljeg filma van engleskog govornog područja.

Pokret “Majke enklava Srebrenica i Žepa” upućuje iskrene čestitke ekipi filma “Quo Vadis Aida“ na nominaciji za nagradu Oscara.

“Sa ovim filmu istina o Srebreničkom genocidu i patnjama Srebreničana će ostati trajno zabilježena. Čitav svijet ima priliku vidjeti istinu o genocidu koji je 1995. godine izvršen pod zastavom UN-a.

25 godina nakon genocida i dalje postoje oni koji negiraju genocid i veličaju ratne zločince. Njih pozivamo da pogledaju film i preispitaju svoje stavove. Zašto je jedan narod manje vrijedan od drugog? Zašto neko zbog svog imena i vjere treba biti ubijen?

Očekujemo od cijelog svijeta da konačno u Bosni i Hercegovini negiranje genocida bude zabranjeno i najstrožije kažnjivo. Još jednom pozivamo visokog predstavnika u BiH, Valentina Inzka da nametne Zakon o zabrani negiranja genocida i time spriječi reviziju historije u službi političkih ciljeva” – navode u svom saopćenju Majke enklava Srebrenica i Žepa.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje