Srijeda, 21. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Magazinović iz Brisela: Znamo šta se desi kad međunarodni partneri okrenu glavu

Preuzmite sliku

Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i predsjedavajući Kluba poslanika SDP-a BiH Saša Magazinović obratio se u Evropskom parlamentu na posebnom događaju o proširenju Evropske unije (EU) koji je organizirala poslanička grupa socijalista i demokrata (S&D).

Magazinović je istaknuo da je BiH nedavno, prema riječima komesara za proširenje Olivéra Várhelyia, dobila do sada najbolji izvještaj o napretku koji je omogućio uslovno zeleno svjetlo za otvaranje pregovora o članstvu sa EU.

Ipak, dodao je, na primjeru Bosne i Hercegovine je primjetno da postoje države koje se protive proširenju. U tom smislu je pozvao da se stvari nazovu pravim imenom i da se prestanu koristiti argumenti kao što je “reforma EU“, “dodatni uslovi“ i slično kako bi se prikrio stav pojedinih članica da su u ovom trenutku protiv proširenja, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.

Magazinović je posebno naglasio da BiH, nažalost, u ne tako davnoj historiji, ima iskustvo o tome šta se dogodi kada međunarodni partneri okrenu glavu i izmaknu se pred nepravdom i nanošenjem zla i štete, dodajući da živimo u vremenu velikih izazova kada na to trebamo podsjećati i da imamo pravo tražiti da se učini sve da se bilo koji oblik nepravde i nesreće ne ponovi građanima BiH, svjesni mogućih posljedica pogrešnih odluka EU.

Predsjednica S&D grupe u Evropskom parlamentu Iratxe Garcia Perez naglasila je da je vrijeme da se okonča najduži period u historiji EU bez prijema novih članica.

Pedro Marques, potpredsjednik S&D grupe zadužen za vanjsku politiku, istaknuo je stav da proces proširenja treba nastaviti čim prije, te da proširenje EU ostaje prioritet za evropske socijaliste i demokrate.

Eurozastupnik iz Hrvatske Tonino Picula, uz jasno iskazanu podršku procesu proširenja, naglasio je da se članstvo u EU nerijetko gleda kroz finansijsku pomoć, infrastrukturne radove i slično, ali da osim toga članstvo u EU podrazumijeva i ljudska prava, zaštitu novinara, vladavinu prava…

Magazinović je tokom boravka u Briselu učestvovao i na Političkom forumu na visokom nivou između BiH i EU, kojem su prisustvovali predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti iz BiH, navodi se u saopćenju.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,