Subota, 18. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Magazinović i Farrell: Transformacija Irske treba biti primjer za Bosnu i Hercegovinu

Preuzmite sliku

Predsjedavajući Delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope (PSVE) i predsjedavajući Kluba poslanika SDP u Predstavničkom domu PSBiH Saša Magazinović primio je u posjetu nerezidentnog ambasadora Republike Irske za Bosnu i Hercegovinu sa sjedištem u Ljubljani Adriana Farrella.

Magazinović i Farrell razmijenili su mišljenja o trenutnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini sa akcentom na proces evropskih integracija.

Farrell je naglasio neupitnu i snažnu podršku Republike Irske integracijskom procesu Bosne i Hercegovine, kao i provedbi reformi na tom putu. Govoreći o velikoj transformaciji Republike Irske koja je uslijedila zahvaljujući članstvu u Evropskoj uniji (EU), ambasador Farrell je naglasio da postoje brojne sličnosti između Republike Irske i Bosne i Hercegovine, te da irska iskustva mogu biti od velike koristi. To se odnosi na veliki broj tema, ali prije svega na ekonomsku transformaciju, ljudska prava, upravljanje migracijama i veze sa dijasporom, kao i na prevladavanje unutrašnjih izazova.

Magazinović je istakao da svima treba biti jasno da integracija u EU ne znači samo novac iz fondova i izgradnju infrastrukture, nego i vladavinu prava, medijske slobode, ljudska prava i izgradnju društva zasnovanog na evropskim vrijednostima. Kao zaista pozitivan dokaz transformacije države zahvaljujući integracijskim procesima je ocijenio činjenicu da je Republika Irska trenutno druga država na svijetu u oblasti slobode medija, a ne tako davno u prošlosti je bila jedna od onih država o kojoj se govorilo u kontekstu postojanja ovog problema.

Magazinović i Farrell su razgovarali i o ekonomskoj saradnji između dviju država. Zajednički su pozdravili dolazak „Ryan Aira“ u BiH sa pet novih avio – linija koje će povezati Sarajevo sa evropskim destinacijama, te su ocijenili da postoji veliki prostor za napredak u saradnji.

Dio razgovora Magazinović i Farrell su posvetili aktivnostima delegacije Bosne i Hercegovine u PSVE, gdje su članovi bh parlamentarne delegacije sudionici brojnih procesa. Saglasni su da vrijednosti na kojima počiva Vijeće Evrope moraju biti vrijednosti na kojima počivaju društva svih država koje imaju aspiraciju za članstvo u EU, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,