Utorak, 28. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Lukavac: Radnici KHK i dalje u štrajku, bez plata 30 mjeseci

Preuzmite sliku

Radnici lukavačkog Koksno-hemijskog kombinata već devet dana štrajkuju u krugu fabrike GIKIL, čiji je KHK većinski vlasnik i suosnivač. Radnici, kojih sa direktorom ima tek sedam, plate nisu primili posljednjih 30 mjeseci, a radni staž im nije uvezan sedam godina.

U štrajk su stupili jer žele isplatu ovih potraživanja, ali i rješavanje radnopravnog statusa, s obzirom na to da KHK, koji je u većinskom vlasništvu Vlade Tuzlanskog kantona, nema nikakve prihode i ne može isplaćivati radnike. Vlada je u jednom trenutku čak namjeravala otpustiti radnike i proglasiti ih tehnološkim viškom, ali nakon štrajka pokušava naći druga rješenja.Jedno od njih je, kako nam je kazao direktor KHK-a Zuhdija Hasanhodžić, i potpisivanje sporazuma o poslovnoj saradnji sa GIKIL-om.

“Taj sporazum bi njih koštao 17 hiljada KM mjesečno, a on podrazumijeva da radnici KHK-a za GIKIL i njihove radnike koji odlaze u penziju i dalje obavljaju određene usluge, kao što je sravnavanje papirologije i slično. Međutim, oni su to odbili bez razmišljanja”, kazao je Hasanhodžić.

KHK je 2004. godine, kao većinski državna firma, suosnovao GIKIL, nakon čega su tokom godina iz KHK-a u GIKIL prešli svi radnici osim ovih sedam, koji su ostali kao ispomoć za radnike GIKIL-a koji idu u penziju. KHK je u osnivanje GIKIL-a uložio 80 miliona KM, te ostao bez svojih proizvodnih cjelina. Ipak, na KHK-u se i dalje vodi nekoliko nekretnina i dosta zemljišta izvan GIKIL-a.

“Mi smo predlagali kantonalnom ministru industrije da se proda dio naše imovine i da se namire i naša potraživanja, a i da se obezbijedi rad KHK-a. Međutim, oni su odlučili predložiti GIKIL-u da nas “iznajmi”, odnosno da se vodimo na KHK-u, ali da obavljamo poslove za GIKIL”, kazala je Enida Hukić, predsjednica Sindikata KHK-a.

Radnici bi bili iznajmljeni na godinu, a u međuvremenu se nadaju da bi bila okončana i međunarodna arbitraža, koja bi pokazala da je KHK ipak većinski vlasnik kapitala u GIKIL-u, da samim tim ima i većinska upravljačka prava, što GSHL, drugi suosnivač GIKIL-a, uporno negira. GSHL je nedavno čak u potpunosti izbacio članove KHK-a iz svih upravljačkih organa preduzeća. (Oslobođenje)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,