Srijeda, 17. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

”Ljubav čini porodicu”: Hraniteljstvo znači siguran dom

Preuzmite sliku

Organizacije SOS Dječija sela BiH, Hope and Homes for Children, Save the Children, te World Vision potpisnice su memoranduma o saradnji koji se odnosi na realizaciju aktivnosti sa ciljem zaštite prava djece u BiH.

Propis

Prepoznajući potrebu zakonskog regulisanja koncepta hraniteljstva, njegovu primjenu u BiH, te jačanje hraniteljske mreže, u toku je kampanja Ljubav čini porodicu.

Već dugi niz godina Evropska komisija kroz izvještaj o napretku BiH naglašava potrebu razvoja hraniteljstva kao povoljnog oblika zbrinjavanja djece, a od 2005. gotovo ista zapažanja je iznio i Komitet za prava djeteta Ujedinjenih nacija. Kako bi se ovo i postiglo, federalno Ministarstvo rada i socijalne politike je napravilo nacrt zakona o hraniteljstvu koji je trenutno u postupku usvajanja. Također, cilj donošenja ovog propisa je i prelazak sa institucionalnog načina zbrinjavanja djece na zbrinjavanje kroz hraniteljske porodice, unapređenje kapaciteta centara za socijalni rad u oblasti hraniteljstva, te uspostava mehanizma koordinacije, praćenja i procjene aktivnosti u oblasti hraniteljstva.

Okruženje

Prema dostupnim podacima, u FBiH u 2014. bilo je 1.395 djece bez roditeljskog staranja.

Većina djece bila je zbrinuta kroz neki vid institucije, a tek 428 njih imalo je priliku odrastati u hraniteljskim porodicama, mahom srodničkim, te je svega 75 djece bilo smješteno u nesrodničke hraniteljske porodice. Kako su kazali u SOS Dječijim selima, odrastanje u sretnom, poticajnom, porodičnom okruženju je važno te je jedno od osnovnih prava svakog djeteta.

– Upravo je hraniteljstvo jedno od načina da se djeci omogući siguran dom u kojem će imati mogućnosti za pravilan rast i razvoj, odgoj, obrazovanje i osposobljavanje za samostalan život u budućnosti, sve ono što djeca dobivaju u svojim biološkim porodicama. Hraniteljstvo je privremeno, ali se može desiti da dijete u hraniteljskoj porodici boravi duži period, pa i do sticanja punoljetstva, a hraniteljska porodica, može biti i porodica srodnika, istakli su iz SOS Dječijih sela, prenosi Oslobođenje. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,