Ponedjeljak, 21. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Krivokapić i Cvijanović ozvaničili ukidanje putarina na prelazu Meljine – Petijevići

Preuzmite sliku

Predsjednik Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić i predsjednica bosansko-hercegovačkog entiteta Republika Srpska Željka Cvijanović, susreli su se kod naplatne rampe na putu Meljine – Petijevići, čime su ozvaničili ukidanje putarine na tom dijelu saobraćajnice između Crne Gore i Bosne i Hercegovine.

Ukidanje naplate putarine je incirala Opština Herceg Novi, što je Vlada prihvatila i sa koncesionarom, firmom Univerzal Monte, potpisala 7.maja raskid ugovora. Time je preuzela obavezu da koncesionaru isplati naknadu iz državnog budžeta od četiri miliona eura do kraja 2022.godine.

“Ovo je gest koji se uklapa u naše prijateljske odnose kojima želimo da uklanjamo barijere”, rekla je Cvijanović i najavila mogućnost obnavljanja avio linije Banja Luka – Tivat.

Predsjednica Republike Srpske je kazala i da bi naredne godine trebalo da počne izgradnja puta između Foče i Šćepan Polja, koji će dijelom finasirati Evropska unija.

Premijer Krivokapić je kazao da je u planu pretvaranje četiri granična prelaza sa BIH u integralne prelaze, te da bi jedan trebao biti između Herceg Novog i Trebinja.

O tome će, dodao je Krivokapić, crnogorski ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović ovih dana potpisati sporazum sa predstavnicima Bosne i Hercegovine.

“Još jedan zajednički poduhvat biće da ćemo na svim graničnim prelazima postaviti i skenere kojima će se po skraćenoj proceduri vršiti provjera transporta roba iz oba pravca, pa ćemo i tu skratiti vrijeme čekanja”, kazao je Krivokapić.

Ozvaničenju ukidanja putarine prisustvovali su i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara BIH Staša Košarac, predsjednik Opštine Herceg Novi Stevan Katić, te gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić. (RSE)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje