Subota, 4. Decembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Krivična prijava protiv novinara Tanjuga Marka Trošića zbog negiranja genocida

Preuzmite sliku

Institut za istraživanje genocida Kanada (IGK) podnio je Tužilaštvu BiH krivičnu prijavu protiv novinara Tanjuga Marka Trošića zbog negiranja genocida u Srebrenici.

Trošić je, kako navodi IGK u saopćenju za javnost, u kabinetu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića tokom intervjua negirao genocid u Srebrenici koji je utvrđen pravosnažnim presudama međunarodnih i nacionalnih sudova, na koji način je počinio krivično djelo iz člana 145a stav (3) Krivičnog zakona BiH,

Kao dokaz iznijetih tvrdnji, IGK je predao materijalni dokaz iz medija u kome se jasno i nedvosmisleno vidi negiranje genocida u Srebrenici.

Naime navedeni novinar je iznosio vlastito mišljenje, koje nije zasnovano na sudskim, historijskim i naučnim činjenicama o genocidu u Srebrenici. Tokom intervjua novinar je prvo rekao kako se neće složiti sa konstatacijom da je bio genocid, a potom da njegov stav nije bitan.

-Novinar, dakle nije baratao činjenicama, već vlastitim komentarom i mišljenjem koji direktno negiraju sudske, naučne i historijske činjenice o genocidu u Srebrenici. Novinar je negiranjem genocida u Srebrenici ponizio žrtve genocioda ali i međunarodne sudove, međunarodno pravo, međunarodnu pravdu i međunarodne institucije, posebno UN – navode iz IGK-a.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje