Ponedjeljak, 15. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Krišto nakon sastanka u Briselu: Do kraja godine konačan datum otvaranja pregovora s EU

Preuzmite sliku

Predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto zajedno s domaćinom, europskim povjerenikom za susjedstvo i proširenje Oliverom Varhelyiem, supredsjedavala je 2. političkim forumom na visokoj razini između Europske unije i Bosne i Hercegovine koji se danas održao u Bruxellesu, radi nastavka praćenja provedbe nužnih reformi koje je pred Bosnu i Hercegovinu stavila Europska komisija, javlja Anadolu.

Tokom susreta svi sudionici su informirali povjerenika Varhelyia o postignutim rezultatima i evidentnim koracima u vezi s njihovim nadležnostima u razdoblju nakon održavanja 1. političkog foruma na visokoj razini između BiH i EU u Sarajevu. Razgovarano je i novom EU Planu rasta za regiju Zapadnog Balkana, navedeno je u saopćenju Vijeća ministara BiH.

Krišto je se u izjavi za medije rekla kako sama brojnost izaslanstva dužnosnika Bosne i Hercegovine, koje je u Bruxelles stiglo s usuglašenim tekstom zaključaka, govori o apsolutnoj opredijeljenosti i posvećenosti kada je u pitanju EU put BiH. Kazala je kako je značajan iskorak napravljen i u proteklih mjesec dana, u razdoblju od objave Izvješća Europske komisije o BiH, te da već sutra Europskoj komisiji službeno predaje dokument Plana reformi koji je u rekordnom roku izradila Ad hoc radna skupina Vijeća ministara BiH.

“Vjerujem da smo zaista sazreli i da možemo osigurati sve nužne pretpostavke za jačanje dijaloga između institucija BiH, kao i političkih lidera u BiH, koji će nas dovesti do ispunjavanja svih onih uvjeta koji stoje pred nama. Očekujemo da će Bosna i Hercegovina do kraja ove godine dobiti konačan datum otvaranja pregovora s Europskom unijom“, istaknula je Krišto.

Naglasila je da samo kroz iskreni dijalog i konsenzus u donošenju odluka kroz uspostavljeni mehanizam koordinacije, te poštivanje ustavne strukture i nadležnosti institucija na svim razinama vlasti “možemo osigurati trajnu stabilnost, prosperitet, provedbu reformi i konačnu integraciju u europsku obitelj“.

Na kraju obraćanja Krišto je zahvalila Varhelyiju na kontinuiranoj potpori, te dosadašnjem trudu i posvećenosti europskom putu Bosne i Hercegovine.

Naredni, treći po redu politički forum na visokoj razini planiran je za maj naredne godine.

 

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje