Utorak, 19. Oktobra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Košarac o učešću BiH na sajmu EXPO: Sarajevo ne može predstavljati Banja Luku

Preuzmite sliku

Staša Košarac, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine naveo je da Vlada Kantona Sarajevo nema ovlašćenja da provodi aktivnosti na organizaciji učešća BiH na sajmu “EXPO 2020 Dubai” u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Košarac je istakao da u potpunosti podržava nastup privrednika iz Republike Srpske i Federacije BiH na tom sajmu, ali je neprihvatljivo i u suprotnosti sa ustavnim i zakonskim propisima da Vlada Kantona Sarajevo vrši organizaciju učestvovanja BiH na ovom međunarodnom događaju.

Ministarstvo koje vodi bilo određeno kao nosilac aktivnosti pripreme učešća BiH na sajmu

On je podsjetio da je odlukom Vijeća ministara kao nosilac aktivnosti pripreme učešća BiH na sajmu “EXPO” određeno Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa i da od početka ulažu maksimalne napore da bi pronašli način za ravnopravno predstavljanje privrednika iz oba entiteta na toj prestižnoj manifestaciji.

Košarac je podsjetio da je Ministarstvo koje vodi poslije imenovanja Organizacionog odbora BiH i potpisivanja Ugovora o učešću na svjetskoj izložbi “EXPO 2020 Dubai” u šest navrata predlagalo da Vijeće ministara BiH usvoji potrebne akte u vezi sa nastupom u Dubaiju, među kojima je bio i troškovnik za učešće.

Predsjedavajući Zoran Tegeltija i ministri iz Republike Srpske svaki put su glasali za predložene akte, ali ministri iz Federacije BiH do danas nisu dali saglasnost. Izostankom njihove saglasnosti, Vijeće ministara nije usvojilo potrebne odluke i informacije. To praktično znači da je BiH onemogućeno učestvovanje na svjetskoj izložbi u Dubaiju, pa samim tim i provođenje planiranih aktivnosti u vezi sa kompletnom organizacijom programa na paviljonu”, naglasio je Košarac.

Uzimajući u obzir činjenicu da je BiH već preuzela određene obaveze zaključivanjem Ugovora, te da Vijeće ministara nije usvojio troškovnik, Košarac je upozorio da Vlada Kantona Sarajevo nema ovlaštenja da provodi aktivnosti na organizaciji učešća BiH na sajmu u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. On je napomenuo da je o tome informisao i Vladu Kantona Sarajevo, tako i Ministarstvo vanjskih poslova u Vijeću ministara i predsjedavajućeg Vijeća ministara.

“Nejasan je pravni osnov po kojem je Vladi Kantona Sarajevo organizator sajma u Dubaiju dao ovlašćenje da provodi pomenute aktivnosti. Posebno je problematičan način na koji se planira obezbijediti učešće privrednika iz RS. Oni moraju biti ravnopravni i učestvovati pod istim uslovima kao privrednici iz FBiH”, naglasio je Košarac.

Ukazao je na važnost predstavljanja privrednika iz oba entiteta na međunarodnom sajmu u Dubaiju, te dodao da je njegova podrška jasno iskazana kroz sve aktivnosti Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa u Vijeću ministara o tom pitanju.

“Međutim, insistiram na tome da je prvenstveno neophodno poštovati zakonom propisane procedure, kao i ustavna ovlašćenja organa koji mogu vršiti predstavljanje BiH na mafestacijama ovog tipa”, naglasio je Košarac.

On je istakao da su alternativna rješenja organizacije nastupa privrednika iz cijele BiH potpuno neprihvatljiva, nezakonita i neustavna.

“U prilog tome svjedoči i da je ambasador BiH u Ujedinjenim Arapskim Emiratima Šerif Mujkanović nedavno podnio neopozivu ostavku na poziciju vršioca dužnosti generalnog komesara za BiH za `EXPO 2020 Dubai`. Jasno mu je da aktivnosti Vlade Kantona Sarajevo nisu u skladu sa zakonom, kao i da njihova ideja o preuzimanju uloge organizatora učestvovanja BiH na sajmu u Dubaiju služi prvenstveno za politički obračun u Kantonu Sarajevo”, rekao je Košarac.

On je najavio da će organizatore sajma “EXPO 2020 Dubai” obavijestiti o tome da isključivo nadležne institucije na nivou BiH mogu odobriti vizuelni identitet paviljona BiH i da on mora oslikavati unutrašnju strukturu zemlje. Svjetska izložba “EXPO 2020 Dubai” održava se od 1. oktobra ove do 31. marta sljedeće godine, pod sloganom “Povezivanje umova, stvaranje budućnosti”. (Srna)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,